IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
12:20 | 22 март 2024
Обновен: 14:39 | 28 април 2024

Обжалват условната присъда за смъртта на Светомира от Шумен

ВКС гледа делото за тежката катастрофа, постановена от варненски съд

По материала работи: Слав Велев
Обжалват условната присъда за смъртта на Светомира от Шумен

Върховният касационен съд ще заседава днес по делото за смъртта на 22-годишната Светомира, която загина при катастрофа в Шумен през есента на 2022-а година. Автомобилът на 22-годишната жена бе пометен на кръгово кръстовище на булевард „Симеон Велики” от джипа на ученика Жечко Кюркчиев, който се е движил с над 100 км/ч. На първа инстанция Кюркчиев бе осъден на 3 години и 4 месеца затвор, но Варненският апелативен съд измени присъдата му в условна. Прокуратурата и близките на Светомира искат отмяна на решението и връщане на делото за ново разглеждане.

Тежката катастрофа стана 28 септември около 21:15 ч. В Шумен 22-годишната жертва Светомира излиза от паркинга на магазин „Практикер” и навлиза в кръговото кръстовище на булевард „Симеон Велики“ с автомобила си „Ситроен Саксо”, движейки се с 21 км/ч. В същото време 18-годишният ученик Жечко Кюркчиев, който 4 месеца по-рано е взел шофьорска книжка, се намира с джипа си „Волво” на близо 60 метра от кръстовището. При ограничение от 50 км/ч скоростта на автомобила му е 104 км/ч. При такава скорост опасната зона за спиране е 86 метра, посочват вещите лица в експертизата си. Според тях при скоростта, с която Кюркчиев се е движил, той е нямал възможност да предотврати катастрофата.

Джипът навлиза с висока скорост в кръговото кръстовище и удря леката кола от лявата й страна. Охранителна камера запечатва инцидента, като на кадрите се вижда как след сблъсъка „Волво” бута няколко метра напред „Ситроена”, който се преобръща. За да бъде извадена Светомира, се налага пожарникари да режат ламарините на колата. Младата жена е откарана в болница, но умира от множеството си травми. Нейната спътничка в колата получава фрактури.

Според автотехническата експертиза катастрофата е можела да бъде избегната, ако Кюркчиев е спазвал ограничението и се движил с 50 км/ч. Тогава той е можел да спре на 45 метра от мястото на сблъсъка.

Полевият тест за наркотици показва, че Жечко Кюркчиев е употребил амфетамин. Последвалите изследвания обаче не отчитат следи от наркотици и алкохол в кръвта и урината му. Неговите адвокати обясняват, че същия ден ученикът е бил на зъболекар, който му е поставил упойка.

Близки и приятели на Светомира организираха няколко протеста, настоявайки за справедлива присъда. По искане на Кюркчиев делото на първа инстанция е гледано по съкратената процедура. Той призна всички факти от обвинителния акт, получавайки правото постановената присъда да бъде намалена с 1/3. Шуменският окръжен съд му наложи наказание от 5 години затвор, което след редукцията стана 3 години и 4 месеца.

На втора инстанция обаче присъдата бе изменена в условна. Според апелативните магистри във Варна съдът в Шумен е приел за установени факти, които не са описани в обвинителния акт и за които не e събрани доказателства като например, че преди сблъсъка подсъдимият започнал да увеличава скоростта на автомобила си, докато е сменял песни на мобилния си телефон.

Според въззивната инстанция наказанието на Кюрчиев е завишено несправедливо, тъй като превес имат смекчаващите отговорността обстоятелства. Като такива са изброени младата възраст на подсъдимия, добрите му характеристични данни, чистото му съдебно минало, критичното му отношение към стореното и  демонстрираното искрено съжаление. В съдебна експертиза се посочва, че след катастрофата Кюркчиев е получил психично разстройство. Вещите лица са откроили силна идентификация с жертвата и пострадалата, която е отключила скръб и траур. Според Апелативния съд тези заключения показват, че Кюркчиев е осъзнал и приел вината за стореното и при него вече е започнал процес на превъзпитание.

Въззивната инстанция не споделя извода на първата за завишена обществена опасност на Кюркчиев, тъй като конкретната катастрофа с нищо нe се различава oт типичните случаи зa този вид престъпления. 

В мотивите си магистратите посочват и доклад на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата”, според който кръговото кръстовище на бул. „Симеон Велики“ не е проектирано и изградено съгласно нормативните изисквания. Поради тази причина не осигурява безопасно и безпроблемно преминаване, а създава допълнителни конфликтни точки и предпоставки за катастрофи. Заключението на експертите е, че водачите не разпознават кръстовището като кръгово и влизайки в него, автомобилите не променят траекторията си, а преминават направо.

Като отегчаващи вината обстоятелства Апелативният съд посочва единствено високата скорост, с която се е движил джипът на Кюркчиев, и наложена преди това глоба на ученика за управление на технически неизправен автомобил.

Наказанието, което получава Жечко Кюркчиев на втора инстанция, е 3 години затвор, чието изтърпяване е отложено с 5-годишен изпитателен срок. Освен това се лишава от правото да управлява автомобил за срок от 5 години 4 месеца.

Решението на Варненския апелативен съд предизвика недоволство сред близките и приятелите на загиналата Светомира, които отново излязоха на протест. От прокуратурата пък веднага обявиха, че ще протестират срещу решението.

В протеста пред Върховния касационен съд се посочва съществено нарушение на процесуалните правила и явна несправедливост на наказанието, като се иска отмяна на решението и връщане на делото за ново разглеждане. Същото искане е посочено в жалбите на близките на Светомира и на пострадалата нейна спътничка.

Коментари

11g24g ( преди 1 месец )
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна