IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
08:00 | 25 март 2024
Обновен: 06:56 | 26 април 2024

Благовещение е! Днес е празникът на майката

Отбелязваме Международния ден за възпоменание на жертвите на робството и Деня на пощенската картичка

По материала работи: Слав Велев
Благовещение е! Днес е празникът на майката

Днес Православната църква отбелязва празника Благовещение, на който се почита едно от най-големите тайнства в християнството. Според Библията на този ден архангел Гавраил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството – сина Божий Исус Христос. Именно Благовещение е денят, който се почита като Ден на жената и майката, според християнската религия. 

Празникът Благовещение съвпада с Великия пост, но Светата православна църква разрешава днес да се яде риба, зехтин и да се пие вино. На трапезата задължително присъства обредната питка, а първото парче от нея стопанката поставя на прага на дома.

Смята се, че годината ти ще бъде такава, както се чувстваш на този ден. 

Празникът се нарича още Благовец и се свързва с пролетното равноденствие, когато земята започва да се затопля.

В България празникът се свързва и с идването на пролетта, затова на този ден задължително трябва да се яде „нещо зелено“ – коприва, спанак, лапад.
Днес имен ден празнуват: Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Благо, Евелина и др. Честит празник!

На 25 март ООН отбелязва Международния ден на възпомeнание на жертвите на робството и търговията с роби. 25 март е определен още за Ден на пощенската картичка, както и за празник на Асоциацията на медийните експерти в администрацията. Честит празник колеги!
***
Народните поверия гласят, че на Благовещение кукувицата се чува за първи път и това е знак, че пролетта е настъпила 

Новини Варна