Варна 13°
fallback
България
08:00 | 26 март 2024
Обновен: 21:56 | 8 май 2024

Честваме паметта на св. архангел Гавриил и на мъченик Георги Софийски Стари

На 26 март отбелязваме Деня на Тракия и 111 години от превземането на Одринската крепост

По материала работи: Слав Велев

Днес Православната църква отбелязва Събор на св. архангел Гавриил, известил раждането на Йоан Кръстител и занесъл благата вест на Пресветата Дева за това, че тя ще роди Спасителя.

Имен ден празнуват всички с имената Гавраил, Гавраила, Габриел, Габриела, Габи и всички производни. Честит празник!

След празника Благовещение на Пресвета Богородица се почита архангел Гавриил, който й известил, че в нея ще се въплъти Божият Син и тя ще роди Спасителя на света Иисус Христос.

Архангел Гавриил, чието име означава "Бог е моята сила" или "Божи човек", е един от великите Божии ангели, вестител на Неговата свята воля. Той открил и на свещеник Захария раждането на свети Йоан Предтеча, като казал за себе си: "Аз съм Гавриил, който предстоя пред Бога". В Стария Завет той изяснява на пророк Даниил едно важно видение, предсказва и идването на Христос. Заедно с архангел Михаил той се чества на 8 ноември, Архангеловден.

Свети Георги Софийски Стари е един от многобройните мъченици за християнската вяра от първите години на османското господство на Балканите. Той е и един от малцината, за които са запазени писмени свидетелства. Нарича се Стари за разлика от другите двама Софийски мъченици с името Георги през следващия век - Георги Софийски Нови (11 февруари) и Георги Софийски Най-нови (26 май).

Свети Георги Софийски Стари се родил през 1407 г. в София. Бил възпитан от своите родители в християнска вяра и поведение. Служил като войник и се наложило да отиде при един оръжейник турчин в град Одрин (градът от 1369 г. бил в османско владение), за да му поправи лъка. При тази среща мюсюлманинът надменно похулил християнската вяра на Георги, но той без страх защитил своята вяра. Това раздразнило мюсюлманите, те го заловили и отначало се опитали да го убедят да смени вярата си. Георги с достойнство отхвърлил това предложение. Последвали заплахи, а сетне и жестоки мъчения, но той останал твърд в убежденията си. Затова накрая го осъдили на смърт - първо го проболи с нож, а после го изгорили на клада. Това станало на 26 март 1437 г.

В българския културно-исторически календар 26 март е Денят на Тракия. От 1914 г. той се чества в памет на воините, паднали край Одрин и в тракийските полета. Почитат се и трагедията на хилядите сънародници - тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили своята родова памет. Отбелязва се на датата, на която през 1913 г. е превзета Одринската крепост в Балканската война. Още от 20-те години на ХХ век тракийските дружества, армията, църквата и българската културна общественост честват 26 март. От 2006 г. денят е признат официално от българското правителство за Ден на Тракия.

Във Варна днес тържественото отбелязване на Деня на Тракия и 111 години от превземането на Одринската крепост от Българската армия по време на Балканската война от 1912 – 1913 година ще бъде от 10:30 до 12:00 ч. пред Паметник-портала на Осми приморски полк Затварят за около час едното платно на бул. „Осми Приморски полк“.  В тази връзка ще бъде затворено за движение едното платно на булеварда в посока спирка „Явор“ в частта от кръстовището с бул. „Чаталджа“ до кръстовището с ул. „Царевец“, от 10:30 ч. до приключване на мероприятието (около 12:00 часа) . Тържественото отбелязване на годишнината се организира от Тракийско дружество „Капитан Петко войвода“ – Варна съвместно с Военноморските сили, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюза на ветераните от войните.

У нас 26 март е определен още за Празник на командването на „Оперативните сили“, както и за Боен празник на 8-ми Беломорски, 10-и Родопски, 12-и Балкански, 23-ти Шипченски, 30-ти Шейновски, 38-ми Одрински и 39-и Солунски пехотни полкове.

26 март е определен още за Световен ден за осведомяване на хората относно епилепсията или т.н. Ден на лилавото. Идеята е ежегодно на 26 март, всеки да облече нещо лилаво в знак на толерантност към хората с това заболяване - едно от най-разпространените неврологични заболявания в света. Характеризира се с повтарящи се, непредизвикани епилептични припадъци. Днес един на всеки сто души в света е болен от епилепсия.

Автор на статията:
Слав Велев
свети архангел Гавриил мъченик Георги Софийски Стари празник днес 26 март Деня на Тракия вторник Одринската крепост Ден на лилавото Световен ден за осведомяване на хората относно епилепсията епилепсия
0 коментара
fallback
fallback