IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
16:45 | 29 март 2024
Обновен: 18:39 | 27 април 2024

"На пожар": Депутатите промениха 3 закона заради избора на служебен премиер

Правната комисия в НС се събра на извънредно заседание

По материала работи: Слав Велев
"На пожар": Депутатите промениха 3 закона заради избора на служебен премиер

Снимка: NOVA

Депутатите се събраха "на пожар" за спешни промени в три закона заради избора на служебен премиер. Със 137 гласа "за" и 54 "против" парламентът прие на първо четене промени, позволяващи на потенциалните служебни премиери да излизат в неплатен отпуск от настоящите си работни места. Това ще се наложи на човека, когото президентът Радев избере да оглави следващия служебен кабинет. В закона ще бъде изрично записано, че те ще могат да съвместяват и допълнителна длъжност, например - премиер на държавата, предаде NOVA

При преходните и заключителни разпоредби се правят същите промени и в Закона за Сметната палата и този за омбудсмана. Промените ще се гледат на второ четене във вторник следващата седмица. 

Наложи се днес Правната комисия в парламента да се събере на извънредно заседание, за да реши възникнал проблем със служебните премиери. В специализираните закони за БНБ, Сметната палата и за омбудсмана до момента изрично беше записано, че титулярите и заместниците им не могат да заемат друга платена държавна длъжност.

След промените в Конституцията, президентът трябва да избира служебен премиер от този списък с висши държавници. Повечето от потенциалните кандидати, след консултации при държавния глава, заявиха, че не могат да заемат поста.

Коментари

това законите ( преди 4 седмици )
ги нямат за нищо, всеки ден различни според ситуацията и кой каквому е угодно. Е за това Невидимата съдебна ВЛАСТ командва парада.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
smef ( преди 4 седмици )
абе ,тез от НС ,за *** лини взимат,Ва???
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна