IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
11:20 | 7 април 2024
Обновен: 19:01 | 29 април 2024

Денков изпраща сигнал до прокуратурата за натиск над Живко Коцев

Главсекът трябва да се оттегли от поста, докато се проведе разследването, категорична е Рая Назарян

По материала работи: Слав Велев
Денков изпраща сигнал до прокуратурата за натиск над Живко Коцев

Главният секретар на МВР Живко Коцев

"Ще изпратя сигнал по съответния ред до прокуратурата за оказания натиск над главният секретар на МВР Живко Коцев, защото може и да става въпрос за престъпление." Това заяви премиерът в оставка Николай Денков по БНР.

"Главният секретар на МВР Живко Коцев докладва за натиск над него и пред мен, и пред президента Румен Радев. Така че и президентът е информиран какво се е случило - кои са хората и как се се случил натискът над Коцев", уточни той и добави, че върху Коцев "със сигурност е осъществен натиск - както от министър Калин Стоянов, така и от най-високо поставени лица в прокуратурата - този натиск трябва да бъде разследван.

Провежда се акция 3 в 1, защото има три цели, смята министър-председателят в оставка и коментира:

"Първата е да се отвлече вниманието от едни въпроси, които от доста време стоят на дневен ред - има ли ОПГ по отношение на "Турски поток", "Осемте джуджета", Нотариуса, където имаме очевидно действия, които изискват разследване и евентуално наказателно преследване. Втората причина е да се ударят две ключови лица - главният секретар на МВР и началникът на Дирекция "Митници". Третото, което се цели, тук нямам особено съмнение, чрез тях да може да се атакуват политически хора като Асен Василев, Бойко Рашков".

Според него има противоречие в това, че и Живко Коцев, и Калин Стоянов познават Стефан Димитров, но единият се поставя в негативна светлина заради това познанство:

"Моят призив към разследващите е както разследват Коцев, така да проверят какво е положението с Калин Стоянов".
Премиерът в оставка съобщи, че Живко Коцев е имал покана за участие в телевизионно предаване по БТВ, но от пресцентъра на МВР не са му разрешили:

"Той искаше да излезе пред медии и да представи своята гледна точка, защото няма от какво да се притеснява".

„Изтекоха много снимки, има твърдения, че има запис и че в разследването са използвани специални разузнавателни средства, които се разрешават от съда. На този запис се вижда как на г-н Коцев се подарява някакъв скъп часовник. Той има снимки и е свързан с тези лица, които вече имат повдигнати обвинения. Как да имаме доверие на такъв човек? Докато се проведе разследването и стане ясна истината, е редно той да се оттегли от поста, защото за него има твърде много информация, свързана с тази организирана престъпна група.“ Това заяви Рая Назарян от ГЕРБ-СДС по бТВ.

По думите ѝ ПП-ДБ следват плана си да правят избори с „наше МВР и наши служби“. 

„Този човек първо беше изчезнал, в неговия дом и на работното му място са извършвани обиски, бил е разпитван. Т.е. той първо изчезва и го няма, Денков казва, че ще го търси с писмо в ДАНС и изведнъж той се появява на брифинг в Министерския съвет и се правят нелогични твърдения и внушения, че нещо му се е случило и че ще си оттегля оставката“, допълни Назарян.

Според Рая Назарян прокуратурата трябва сама да прецени дали да се самосезира във връзка с твърденията за натиск върху главния секретар на МВР Живко Коцев. 

„Когато г-н Кирил Петков заплашва двама министри – г-н Калин Стоянов и друг министър на електронното управление, тогава няма натиск. А когато излезе главният секретар, нали разбирате, че това е професионалното ръководство на МВР. Той много добре знае процедурите, с които да се защитават правата и интересите на гражданите, а не да използва трибуната на Министерския съвет, за да отправя половинчати обвинения. Той не изтъкна мотиви“, каза тя. 

По думите ѝ Калин Стоянов е бил предложение на ПП-ДБ.

„Г-н Петков лично го е поканил и му е провел дори интервю, за да бъде одобрен и назначен. Г-н Стоянов заяви, че г-н Петков му се е обадил и са се срещнали. Мария Габриел не участва в тези действия. Излиза така, че всеки, който не изпълнява техните нареждания вече става нехаресван и трябва да бъде сменен с такъв, който явно да слуша“, коментира Рая Назарян.

Според Назарян най-голямото зло за България е, че се води дефанзивна и очерняща политика и не се търсят мостове, а самостоятелно управление.

Коментари

Новини Варна