IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
17:09 | 14 април 2024
Обновен: 04:28 | 27 юли 2024

Баничар първи обяви цени в евро

Търговецът закръгля директно, но надолу

По материала работи: Петър Захариев
Баничар първи обяви цени в евро

Първият търговец в България, който обяви цените се в евро се оказа баничар от Благоевград. Мъжът е познат в града като Царя на баничките и не се притеснява да продава в евро.

Оказва се, че неговите закуски не само няма да поскъпнат, а може и да поевтинеят, пише Нова. Детайли около преминаването в евро със сигурност ще изникват и точно за тях говори бизнесменът от Благоевград Димитър Бакалов, който от години се занимава с хлебопроизводство и със закуски.

Той изрази любопитно притеснение, свързано с рестото в евроцентове, тъй като според него в началото трудно ще се връща евро в евроцентове, тъй като едва ли всички обекти ще разполагат с достатъчно монети.

Димитър Бакалов прогнозира, че в първите месеци след приемането на еврото, хората ще плащат с кръгли суми и няма да разполагат с достатъчно евроцентове в себе си, за да дават точни пари. И така се прокрадва възможността баничката в евро да стане по-евтина от баничката в левове.

"Ние ще закръглиме – вместо да е 2 лева и 1 евроцентче, ще бъде 2 лева баничката, без единия евроцент. Което ще е винаги в ущърб на фирмите, не само на моята, на всички фирми, които ще правят закръгляванията. Би трябвало да е така, защото няма да можем - особено в началото да имат банките да дадат на всички обекти евроцентове", твърди Бакалов.


Разбира се, не всички закуски ще са като баничката. Сиренката, ако сега струва 1.90лв, после най-вероятно ще стане не 97 евроцента, а директно 1 евро.

Коментари

Новини Варна