IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
08:15 | 16 април 2024
Обновен: 21:23 | 29 април 2024

Честваме паметта на светите мъченици Агапия, Хиония и Ирина

Отбелязваме Деня на Българската Конституция. На тази дата през 1925 г. е извършен най-кървавият терористичен акт в нашата история - този в църквата „Св. Неделя“

По материала работи: Слав Велев
Честваме паметта на светите мъченици Агапия, Хиония и Ирина

На 16 април църквата чества паметта на светите мъченици Агапия, Хиония и Ирина.

По времето на император Диоклетиан в Рим живеел един благочестив християнин на име Хрисогон. Той бил добре образован и способен учител на християнските истини и добродетели. Християните точно изпълнявали съветите му и безстрашно защитавали вярата си. Мнозина езичници, като слушали проповедите на Хрисогон, приемали живата християнска вяра. Хрисогон бил учител и на света Анастасия, която се грижела за християните, затворени в тъмници и измъчвани, за да се отрекат от вярата си.

При свое посещение в град Аквилея (днес в Североизточна Италия) Диоклетиан наредил да му докарат от Рим по-видните християни от затворите, за да ги съди сам той. Бил доведен и Хрисогон. Императорът дълго го убеждавал да се отрече от Христос, но като не постигнал целта си, осъдил християнския учител на смърт. Обезглавили го и хвърлили тялото му в морето.

При това гонение по указание на мъченика Хрисогон един стар свещеник на име Зоил се погрижил да насърчи три девойки християнки - Агапия, Хиония и Ирина, да се подготвят за мъченически подвиг. Съветвал ги да покажат твърдост и да устоят на изтезанията, които щели да понесат заради вярата си.

Няколко дена след това трите сестри били заловени от езичниците и отведени при императора. Той ги убеждавал една по една, но девойките били твърди във вярата и не се огънали пред заплахите с мъчения. Заедно с други затворници били отведени в Македония и там, в Солун, продължили да ги принуждават да преминат в езическата религия. Трите сестри християнки оставали непреклонни. Като се убедил, че не може да разколебае вярата им, императорът осъдил Агапия и Хиония на смърт чрез изгаряне. А малко по-късно един войник със стрела пронизал най-малката Ирина. Така и трите станали жертва на едно от последните гонения срещу християните.

Днес отбелязваме Деня на Българската Конституция, който се чества и като професионален празник на юристите у нас, по повод навършване на 145 години от приемането през 1879 на Търновска конституция има, която има за цел да закрепи юридически социално-икономическите и политическите изменения в българското общество след Освобождението през 1878 г.

16 април е и една от най-тъжните дати в историята на страната. На тази дата през 1925 г., е извършен най-кървавият терористичен акт в историята на България. Този в църквата „Св. Неделя“ в София. 213 души са убити, ранените са над 500. Освен част от елита на нацията тогава, в зверския акт загиват много невинни възрастни и деца. Отговорността поема Българската комунистическа партия. Това е и най-кървавият атентат в света до този на 11 септември 2001 г. в САЩ. При атентата в „църквата Св. Неделя“, загива и част от елита на Осми Приморски полк.

Коментари

Новини Варна