IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
10:00 | 16 април 2024
Обновен: 14:02 | 29 април 2024

Министърът на туризма обеща пълна подкрепа за сектора

Евтим Милошев проведе редица срещи с представители на бранша

По материала работи: Слав Велев
Министърът на туризма обеща пълна подкрепа за сектора

Министърът на туризма Евтим Милошев проведе редица срещи с представители на бранша/Снимка: Министерство на туризма

„Смятам, че бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин. Моята цел е да си поставяме реалистични за изпълнение задачи и ще дам цялата си енергия и решителност, за да актуалните проблеми“, заяви министърът на туризма Евтим Милошев на инициираните от него среща с представители на Националния борд по туризъм, Българската асоциация на заведенията, Сдружението на заведенията в България, Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, Българската асоциация на туристическите агенции, Сдружение „Туризъм“, Обединение „Бъдеще за туризма“ и Асоциацията на инкаминг агенциите.

По време на срещите министър Милошев представи своите приоритети и като основен такъв изтъкна подготовката за предстоящия летен сезон. Подчерта и готовността на Министерството за активна работа по създаването на туристически гаранционен фонд. Министърът на туризма от първо лице се запозна и с проблемите, с които бизнесът в сектора се сблъсква, като пое ангажимент въпреки краткия хоризонт на служебното правителство да направи всичко възможно те да бъдат решени.

„Вашият успех ще бъде и наш успех. Работим за устойчиви и дългосрочни политики, в работата ни с всеки един министър на туризма искаме да направим нещо смислено“, заяви д-р Полина Карастоянова – изпълнителен директор на Национален борд по туризъм. Д-р Карастоянова подчерта готовността и желанието на НБТ за съвместна работа с Министерството на туризма и представи приоритетите на организацията сред, които са създаването на Бранд „България“, Национален туристически офис, съвместни инициативи и др. „Активната ви работа по създаването на туристически гаранционен фонд е чудесна възможност да консолидираме и туристическите организация. Може да сложим началото на тези промени, същото важи и за националната стратегия за туризъм“ подчерта д-р Мартин Захариев от НБТ.

„На прага на летния сезон за ресторантьорския бранш в България най-сериозният проблем, с който се сблъскваме, е тежката процедура при наемане на сезонни работници от трети страни. Вносът на работна ръка е изключително тромав, с много тежки и бавни процедури, а български работници няма.“, подчерта Ричард Алибегов – съпредседател на Българската асоциация на заведенията. Алибегов също изрази своята подкрепа и готовност за съвместна работа с Министерството на туризма.

Всички туроператорски организации се обединиха около желанието за изработване на конкретен механизъм за разрешаване на проблемите, които поражда сивият сектор в туризма, като подчертаха, че организациите в сектора се борят за регулация. „При нас голям проблем е сивият сектор, нямаме единен контролен орган в тази сфера. Световна практика е наличието на туристическа полиция, всяка наша съседна страна има такава“, изтъкна Павлина Илиева от Обединение „Бъдеще за туризма“.

От Асоциацията на инкаминг агенциите подчертаха, че следва да бъде разрешен въпросът с опашките по граничните пунктове като бъде увеличен капацитетът на ГКПП-тата. В същото време изразиха своята надежда да бъде продължена и развита програмата за реклама на Черноморските общини. „Това е и най-смисленото нещо, което се е случвало по отношение на рекламата. Зарадва ме Вашето желание за приемственост. И дано не само да продължите, но и да развиете тази програма, защото имате лостовете да направите значими неща за туризма у нас“, каза Венцислав Танчев от Асоциацията.

Министър Евтим Милошев приветства всички организации от сектора, декларира своята подкрепа и подчерта, че професионалната експертиза на всеки един, работещ в бранша, е от ключово значение за развитието на туризма у нас. Срещите с бранша ще продължат и във вторник – 16 април 2024 г.

Коментари

Новини Варна