IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
16:20 | 18 април 2024
Обновен: 20:08 | 1 май 2024

Пуснаха поругалия гроба на патриарха

Иво Димитров е от Добрич и страда от шизофрения

По материала работи: Петър Захариев
Пуснаха поругалия гроба на патриарха

СНИМКА: БНТ

Обвиняемият за поругаването на гроба на патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение.

Пред съда Димитров каза, че няма пари за адвокат и не може да работи, съобщи БНТ. Роден е в Добрич. Разказа, че живее до катедралния храм "Св. Александър Невски". Твърди, че там бил добре и не краде, спи в подлеза и няма телефон. Не е осъждан. Учил е до пети клас, работил по гробищата.

Според адвоката му, психиатърът д-р Симов, който е провел среща с него чрез видеоконферентна връзка, имал първоначални впечатления, че Иво Димитров страда от шизофрения. Затова е лежал в болница.

Служебният защитник поиска експертиза, която да отговори на въпроса дали Димитров наистина страда от психично заболяване.

Гробът на патриарха беше поруган в 23.37 часа в понеделник. Счупени бяха кръста и мраморната рамка. Извършителят бе установен по записа на охранителните камери на църквата и заловен на втория ден от извършеното престъпление.

На брифинг на прокуратурата и полицията стана ясно, че мъжът е на 37 години, до момента неизвестен на полицията и води скитнически начин на живот. Бил е задържан в района на НДК. е се е съпротивлявал, но и не е обяснил причините за стореното.

Прокуратурата повдигна обвинение на задържания за оскверняването на гроба на патриарх Неофит. Димитров бе подведен под отговорност за оскверняване гроб на покойник, за което законът предвижда до 3 години затвор, пробация или глоба до 10 000 лева.

Коментари

Новини Варна