IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
08:15 | 20 април 2024
Обновен: 13:33 | 3 май 2024

Честваме паметта на преподобния Теодор Трихина и на свети Анастасий

Днес отбелязваме 148 г. от избухването на Априлското въстание, Международния ден на свободния печат и Международния празник на канабис културата

По материала работи: Слав Велев
Честваме паметта на преподобния Теодор Трихина и на свети Анастасий

Днес църквата чества паметта на преподобния Теодор Трихина и на свети Анастасий, Антиохийски архиепископ.

Свети Теодор бил родом от Цариград и живял през IV век. Християнството било вече свободно и започнало да се разпространява сред всички слоеве на обществото. Но заедно с това се увеличила и грижата на Църквата за онеправданите - бедни, болни, сираци.

Родителите на Теодор били заможни и му дали добро християнско образование. Той от малък имал влечение към усамотен живот и щом навършил пълнолетие, се замонашил в манастир, наречен после по прозвището на Теодор "Трихина", т.е. човек, който носи дреха от козина.

Преподобният посветил целия си живот на служение на бедните и болните. Личният му живот бил строг и с много ограничения, за да може да даде възможно повече блага на страдащите. Със средства, които можел да събере за обителта си, преподобният Теодор подпомагал най-нуждаещите се хора - сираци, вдовици и болни. Упокоил се в мир и оставил име на грижовен духовен баща, който полагал грижи не само за душата, но и за тялото на нуждаещите се. Бог и след смъртта му помагал със Своята благодат на духовните чеда на свети Теодор, както се свидетелства.

Свети Анастасий живял през VI век. За живота му са запазени твърде оскъдни сведения. Подвизавал се като отшелник на Синайската планина в първата половина на века. От Синай бил изпратен от Александрийската църква в град Антиохия (Велика или Сирийска, днес град Антакя в Турция) като неин представител при Антиохийската църква. Бил високо оценен за добродетелите си и когато починал Антиохийският епископ Домн, народът и духовенството издигнали Анастасий на негово място в 559 г. Но в 570 г. император Юстин го отстранил от поста, защото епископът го изобличил в подкрепа на еретиците. Бил заточен в Йерусалим, където се отдал на книжовна дейност. Бил възстановен от следващия император в 593 г. и в 599 г. се упокоил.

Днес отбелязваме Международния ден на свободния печат, обявен през 1991 г от организацията “Репортери без граница”, а от година по-късно и от ЮНЕСКО. Като единствена организация в системата на ООН с мандат да защищава свободата на словото и свободата на печата, ЮНЕСКО поставя взаимното разбирателство и диалога посредством медиите в центъра на мисията си. Това не е термин, отнасящ се само до медиите. Свободата на словото е признак и за свободно общество. Това е ценност, чийто смисъл е да обогатява демокрацията, да се поощрява мисленето, размяната на идеи, дори сблъсъка на възгледи.

Днешният ден е определен още за Международен празник на канабис културата.

На 20-ти април 1876 година по стар стил (2 май по нов стил) преждевременно избухва Априлското въстание в Панагюрище, Копривщица, Клисура, Стрелча, а в следващите дни и в Брацигово, Перущица и цялата теритроия на Търновски революционен окръг. Както знаем всички до края на май въстанието е потушено. По време на него загиват над 30 хил. души, но животът им има огромно значение за България. Светът обръща внимание на тяхната саможертва и отдава своето уважение към нашата страна. Едни от най-великите хора в тази епоха, като Чарлз Дарвин, Виктор Юго, Достоевски, Толстой, Оскар Уайлд и други изразят защитата си за българската кауза. Тази световна реакция дава повод на Русия да се активизира за решаването на Източния въпрос и на 12 април 1877 г. тя обявява война на турската империя.

На 20 април е поставено началото на криминалната литература. На тази дата през 1841 г. Едгар Алън По публикува във Филаделфия своя разказ „Убийството на улица „Морг”. Това произведение се счита за първото с криминална тематика и слага началото на детективския жанр.

Днес се отбелязва и годишнина от рождените дни на Наполеон III – и Адолф Хитлер, които са се родили на днешната дата. Днес рожден ден празнуваше и български композитор, диригент и музикант Тончо Русев.

Коментари

Новини Варна