IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
15:16 | 20 април 2024
Обновен: 21:45 | 3 май 2024

Заловените матраци с хероин са пътували от Иран за страна от ЕС

Шофьорът е 63-годишен турски гражданин

По материала работи: Слав Велев
Заловените матраци с хероин са пътували от Иран за страна от ЕС

Заловеният с над 400 кг хероин камион с турска регистрация на граничния пункт "Капитан Андреево" е пътувал по дестинация от Иран за страна от Европейския съюз. Разкриването на пратката е станало с рентгенова апаратура и последвал физически контрол. Дрогата е била укрита в спални матраци, които товарният автомобил е превозвал.

Заловеното количество хероин на „Капитан Андреево“ е рекордно за последните пет години, каза служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов на съвместен брифинг с Министерството на финансите и прокуратурата на граничния пункт с Турция. Той съобщи, че по случая не е имало информация от партньорски служби, работено е основно на принципа анализ на риска. Разследването е в начален етап, тепърва предстоят много действия изцяло по линия на международното сътрудничество.

"Активирани са всички канали за получаване на информация от страните, през които е минал камионът", каза Калин Стоянов.

"Количеството на високорисковото наркотично вещество е 402,720 кг. и е на стойност над 16,7 млн. лева по цени на съдебната система", заяви окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов.

Шофьорът, 63-годишен турски гражданин, е задържан за 72 часа и обвинението ще внесе в съда искане за налагане на постоянна мярка за неотклонение.

"Днешният успех е резултат от засилено междуинституциално сътрудничество и това е правилната посока, в която те трябва да работят", коментира финансовият министър Людмила Петкова, предаде БНТ.

"Това е само първа стъпка по изпълнението на одобрения от министър-председателя Главчев план за решителни действия и използване на най-ефективните механизми и инструменти за борба с тежката и организираната престъпност", добави Петкова.

Директорът на Агенция "Митници" Георги Димов също посочи, че реализацията е била осъществена блгодрение на създадената организация от четири институции, а неговият заместник Пламен Павлов допълни, че специфичното са извършените контролно-аналитични дейности, довели до разкриването на случая.

Коментари

Новини Варна