IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
08:30 | 23 април 2024
Обновен: 19:29 | 3 май 2024

Честваме паметта на мъченица Александра и новомъченик Лазар Български

Днес е Световният ден на книгата и авторското право

По материала работи: Слав Велев
Честваме паметта на мъченица Александра и новомъченик Лазар Български

Днес църквата чества паметта на мъченица Александра и на новомъченик Лазар Български.

Александра била съпруга на император Диоклетиан и станала свидетелка на мъченията, на които бил подложен великомъченик Георги, и на чудото с изцеряването му от раните от изтезанията. Тя се убедила, че Бог, в когото вярва мъченикът, е истински и Той прави дивните чудеса за Своите почитатели. Затова признала, че това е истинският Бог и пожелала пред всички да изповяда вярата си в Иисус Христос.

Когато Диоклетиан научил за това неочаквано обръщане на съпругата му към християнството, което той години наред се стремял да унищожи, бил обзет от голяма ярост. Като не могъл да сдържи гнева си, императорът веднага издал смъртна присъда: главата на собствената му жена да бъде отсечена с меч. Докато отивала към мястото на наказанието, императрица Александра усърдно се молела. По пътя тя коленичила и тихо предала Богу душата си.

Свети Лазар бил родом от село Дебел дял, на 14 километра от град Габрово. Баща му се казвал Недко Енчов. Поради бедност на семейството Лазар още като момче отишъл в Мала Азия и се условил да работи като овчар у един местен ага, заможен турчин, в село Сома, недалече от град Пергам (днес Бергама, Западна Турция).

Като християнин обаче хрисимият и работлив овчар предизвикал омразата на някои хора, които започнали да го уговарят да приеме исляма. Лазар решително отхвърлил всички тези предложения да смени вярата си. Тогава онези пристъпили към хитрост и накарали една жена да се оплаче, че овчарят Лазар я задирял с лоши намерения. Лъжесвидетели потвърдили измислената история и затова невинният български пастир бил заловен и подложен на жестоки изтезания. Можел да се избави от тези обвинения и наказания, ако приемел да смени вярата си. Но Лазар не можел и да допусне мисъл за подобна измяна на бащината си вяра. Затова накрая бил осъден на смърт и го обесили на 23 април 1802 г. Тогава мъченикът бил на 28 години.

Във Великобритания, Гърция и Канада днес отбелязват Гергьовден.

Днес е и националният празник на южната ни съседка Турция, където под тотална карантина отбелязват Деня на националната независимост и на децата.

В Германия 23 април е Национален ден на бирата.

Най-интересен обаче празник, празнуват днес жителите на Каталуния, където днешният ден е определен за Ден на любовниците (а в знак на любовен трепет се подарява книга и роза; празникът е в чест на великите автори Сервантес и Шекспир). Като събитие, този ден стартира още през 1923 година от няколко книжарници в Каталуния. Според Юлиянския календар на 23 април 1564 година е роден Уилям Шекспир, който точно 54 години по-късно умира на същата дата. Според Грегорианския календар на тази дата са починали Мигел де Сервантес и Инка де ла Вега. Датата съвпада още и с рождението на Морис Дрюон, Владимир Набоков и Мануел Валехо. Именно поради тези ред съвпадения в датите – 23 април е определен от ЮНЕСКО за Световен ден на книгата и авторското право, който ежегодно се отбелязва и от Регионалната библиотека.

Във Варна в 8.30 часа  започва Маратонът на четящите хора под надслов „Литературата среща образите“.

XXII издание на „Маратон на четящите хора“ търси връзките между пространствата на въображението, които изгражда художественият текст, и интерпретациите на киното, театъра и сценографията, които оформят физическата среда. Ще гостуват режисьори, сценаристи, илюстратори и изследователи на литературата и театъра. Сцените за четене и събитията са отворени за всички приятели и почитатели на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“.

АКЦЕНТИ В ПРОГРАМАТА

23 април (вторник)

Основна сграда

8:30 ч. – Начало на Маратон 2024: Четем любими книги, интерпретирани от визуалните и сценичните изкуства
14:00 ч. – Забавната варненска периодика. Любопитни материали от старите варненски вестници / Маратонско четене в Отдел „Регионална история“
15:00 ч. – „Чети с мен“/ Маратонско четене в “Заемна за възрастни”
18:00 ч. – Оригиналът или адаптацията: литературна дискусия с Петър Денчев, Огнян Ковачев и Теменуга Станчева

Външни сцени

18:00 ч. – Маратонско четене с Росица Бърдарска в книжарница „Пи Букс“

24 април (сряда)

Отдел „Изкуство“

18:00 ч. – Илюстраторката Дияна Нанева представя „Червенокоска в Гората на призраците“ от Златко Енев

Присъединете се към Фейсбук групата „Маратон на четящите хора“, където може да споделяте и публикувате вашите идеи, снимки, видеоклипове и коментари, свързани с Маратона, призовават от библиотеката. Използваните хаштагове са #посприИпочети и #LibVar

„Маратон на четящите хора” е инициатива на Регионална библиотека „Пенчо Славейков”, която стартира през 2003 г. във Варна, а през 2005 г. се превръща в националната кампания „Маратон на четенето“.

Днешният ден е повод да си припомним любима книга или да си направим един безценен подарък – нова книга. Идеята е всички хора по света да се обединят, да погледнат в бъдещето и да споделят знания и опит.

Коментари

Новини Варна