IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
13:20 | 26 април 2024
Обновен: 22:06 | 6 май 2024

На първо четене: Приеха забрана на рекламата на хазартни игри в медиите

Промените предвиждат игрални зали да има само в населени места с над 5000 жители, при лицензирани 1100 такива у нас

По материала работи: Слав Велев
На първо четене: Приеха забрана на рекламата на хазартни игри в медиите

След близо час скандали в пленарната зала парламентът прие с пълно единодушие на първо четене промени в Закона за хазарта. Те предвиждат хазартни зали да има само в населени места с над 5000 жители, при лицензирани 1100 зали у нас.

Най-важната част от този законопроект е ограничаване на рекламата. Законопроектът забранява реклама във всички видове медии - телевизия, радио, печатни издания, включително и сайтове. Разрешава се реклама само върху билбордове и то далеч от училища и други обществени заведения. Забранява се реклама върху обществени сгради. Остава върху спортна екипировка и то такава, която не е предназначена за малолетни и непълнолетни, в спортни зали. Завишават се и инвестициите, които трябва да правят бъдещите лицензополучатели за хазартна дейност. Там, където е спортът, може да има реклама.

"Забраната за рекламите е правилна мярка, но далеч не е единствена, която да реши всички проблеми, за които колегите говориха преди мен. Нещо, което ние смятаме да предложим между първо и второ четене, което сме пратили и в работната група, е да предвидим ограничения за определени рискови групи да участват в хазартни игри. Намираме, че това биха били лица, които са на социални помощи или лица, които имат запори, възбрани или предсрочно изискуеми кредити над опредена стойност", заяви Божидар Божанов от ПП-ДБ, предаде БНТ.

"Министерство на финансите прави работна група, забележете - работна група от експерти на министерството заедно с асоциацията на хазартните фирми. Представете си, макар и груб пример - овцете да си направят една работна група с вълка как да опазят стадото от вълците", коментира Цончо Ганев от "Възраждане".

"Ако този закон наистина не мине на второ четене, тогава ще лъсне ясно една много подмолна цел и тя е той да бъде използван като бухалка в предизборната борба. Много е лесно с такъв закон в ръка да отидеш и да опухаш предизборно операторите на хазартни дейности, заплашени от още по-крути мерки в НС", каза Гроздан Караджов от ИТН.

"Хазартните игри и този сектор не носи нищо на една икономика", заяви Румен Гечев от "БСП за България".

"В България има една такава приказка - всички разбират от футбол и от политика. Ще добавя и от хазарт", отбеляза Йордан Цонев от ДПС от председател на бюджетната комисия.

Коментари

Новини Варна