IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
11:15 | 27 април 2024
Обновен: 18:12 | 9 май 2024

Бандити измамиха жената на програмист в интернет

Вижте как действа схемата

По материала работи: Слав Велев
Бандити измамиха жената на програмист в интернет

Снимката е илюстративна: АРХИВ

Измамиха жената на програмист в интенет. В България все още се борим с дребните измами в нета. Екип на NOVA реагира по сигнал на зрител. Украински хакери, представящи се за известна българска куриерска фирма точат хиляди левове от неподозиращи жертви.

Денят е четвъртък. Кибербандит, представящ се за Иванка, иска да купи камера втора употреба за 236 лева от Мария. Пращат ѝ линк, уж към сайта на голяма куриерска фирма, и ѝ искат данните на банковата карта.

"Малко ми се стори странно, но пък не знам защо го направих. Не мога да си обясня защо си дадох данните", казва Мария Попова. 

Съпругът на Мария е програмист в Петрич. Но такива грешки се случват и в най-добрите кибер семейства. "Получи се трагикомична ситуация, защото отсъствах от вкъщи. Тя просто се е притеснявала да ми звънне и решава на своя глава да извърши тази продажба", обяснява Илия Попов.

Кибер бандитите направили и чат за поддръжка. "Точно това я е заблудило, че все едно контактува със самата компания и сужител", посочва съпругът ѝ. 

В този чат ѝ казват, че банковата ѝ карта, която има допълнителни мерки за сигурност, временно не работи. "Когато ѝ казват за временнния проблем - решава да даде по-несигурната карта с 2D парола, която по-лесно може да се манипулира", допълва Попов.

"Тази жена по Viber спря да отговаря, техническата поддръжка спря. Не можех да изпратя нищо. Звъннах на фирмата куриер и те казаха, че е измама", разказва потърпевшата.

Този вид “фишинг” измами са познати на българските служби от 2021 година. "Ежедневно имаме по два-три сигнала за такива измами. Веднъж седмично имаме жертва, която губи парите си от банковата им карта. В подобни измами жертвата, която е с най-висока загуба е с 12-13 хиляди лева. Хакерите регистрират домейни. Сайтове, които приличат на известни фирми, които предоставят някакви куриерски услуги", заяви шефът на отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП комисар Владимир Димитров.

За да не се хванем в капана, трябва да гледаме какво е разширението на сайта. В случая на петричкото семейство сайтът завършва на ".bg-r". "Като се отвори в браузър на телефон да се види само първата част от името на домейна, което да подмами жертвата. Организираните престъпни групи са от руско говорящи държави", добави комисарят.

Когато семейство Попови подават сигнал към банката, че 236 лева са им източени разбират, че парите им вече са похарчени в Украйна. "Разбрахме след направената транзакция и там все пак те участват в международните изисквания и си пише нейните данни, на институцията откъдето са заявени парите, нейната сума и тези изтеглени с украинска валута", разказва Илия Попов.

Екипът на NOVA прави експеримент. При опит да се набере номера на измамника, той веднага затваря. Оказва се, че такъв номер не съществува. "Идеята им е просто като регистрират Viber или Whats up да изглежда като български потребител. Естествено, ние се опитваме да им противодействаме, но са ни ограничени възможностите, защото са в държави, които не съдействат на българските органи, Европол, Интерпол или ФБР", казва Димитров.

Семейство Попови са 7-членно семейство. Но и да не видят откраднатите им пари отново, няма да им повлияе на семейния бюджет.

За да не се случват повече такива измами, петричкия програмист предлага своите услуги. "Ако не могат да се справят, да се свържат с мен от самата компания, за да им помогна да си отстранят проблема", посочва Попов. 

Коментари

Новини Варна