IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
11:20 | 27 февруари 2024
Обновен: 12:13 | 27 април 2024

Кметът на Варна разкри, че е бил жертва на кибертормоз и атаки в интернет

Благомир Коцев сподели опита си в рамките на кампания

По материала работи: Слав Велев
Кметът на Варна разкри, че е бил жертва на кибертормоз и атаки в интернет

Благомир Коцев разказа за кибератаките срещу него в рамките на кампанията за борба с кибертормоза пред ученици от клубовете по превенция на рисковото поведение/Снимка: Община Варна

По време на кметската ми кампания към мен имаше многократни кибератаки. Сблъсквал съм се и с опити за навлизане в профилите ми в социалните мрежи. Като публична личност съм се борил с редица случаи на публикации с фалшива информация за мен в различни сайтове. Това заяви кметът на Варна Благомир Коцев по време на интервю на тема превенция на интернет тормоза, дадено пред доброволците Лилия Маринова и Моника Петрова. Те са ученички в Първа езикова гимназия и Средното училище за хуманитарни изкуства и науки „Константин Преславски“. Разговорът бе последната част от кампанията „Безопасен интернет и кибератаки“, организирана от дирекция „Превенции“ към Община Варна. Записът ще бъде разпространен в платформите на дирекцията в социалните медии.

Съществуването на фалшиви интернет профили създава предпоставки за изнудване и заплахи и крие голям риск особено за младите, коментира Коцев. По думите му решението е да се говори по темата и да се провеждат редовни превантивни кампании, които да алармират за опасностите в мрежата. Важно е младите хора да са информирани как да действат в случаите на интернет тормоз, посочи Коцев.

Проблемите в интернет пространството могат лесно да преминат във физическа саморазправа в реалния живот, а при изкуствения интелект съществуват огромни рискове за фалшифициране и подмяна на самоличността, изтъкна кметът. Той предупреди, че интернет пространството е много динамично и постоянно отправя към обществото ни нови предизвикателства. Това изисква търсене на нови мерки за сигурност, ангажираност и осъзнатост на всички ни, подчерта Коцев.

Като пример за ненавременни мерки при киберпрестъпност, кметът посочи хакнатата страница за туризъм на Община Варна във Фейсбук. Тя стана обект на хакерска атака през септември миналата година. Въпреки работата на полицията, ГДБОП и платформата Meta по случая, до момента ситуацията все още не е разрешена. Община Варна няма достъп и контрол върху страницата. Смятам, че тази кибератака нямаше да се случи, ако преди това са били взети необходимите мерки, защото институциите също не са застраховани от посегателства, коментира Коцев.

На 18 март, 2024 г. започват другите две кампании на дирекция „Превенции“ към Община Варна – „Не шофирай, ако си пил“ и „Без дрога на пътя –Последната магистрала“. Партньори в инициативата са варненските училища, ОД на МВР - сектор „Пътна полиция“, Асоциацията на пострадалите от пътно-транспортни произшествия и бензиностанциите в града.

Коментари

Новини Варна