IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
12:30 | 27 април 2024
Обновен: 16:37 | 9 май 2024

Евтим Милошев приключи тридневната си обиколка по родното Черноморие

Очакваме устойчив летен сезон, има готовност за посрещане на Лято 2024, заключи министърът на туризма

По материала работи: Слав Велев
Евтим Милошев приключи тридневната си обиколка по родното Черноморие

Евтим Милошев приключи тридневната си обиколка по родното Черноморие. В последния ден от тридневната си визита крайбрежието министърът на туризма обсъди най-горещите теми за сектора в навечерието на летния сезон и с представителите на туристическия бизнес по Северното Черноморие. Недостигът на работна ръка, приобщаването на младите хора и проблеми, свързани с водното спасяване, предизвикаха най-оживени дискусии в търсене на възможни решения.

Във връзка със съществуващи затруднения при издаването на визи за работници от трети страни представителите на бизнеса изразиха притеснение от недостатъчния капацитет на консулските служби, който се очаква да бъде попълнен едва в края на май. За бранша обаче това е късно с оглед старта на летния сезон и процеса по набирането на работни кадри. Министър Милошев пое ангажимент да съдейства. В същото време бизнесът благодари за конструктивната работа до момента на министъра, разчетоха бързата законова промяна за визите като добър знак и обещаха в отговор също конструктивно отношение.

Като алтернатива за намиране на квалифицирана работна ръка в туризма бе повдигната темата как младите хора в България да бъдат привлечени кариерно към туристическия бизнес, включително чрез инструменти като програмата „Еразъм плюс“, вместо, например, да ходят на студентски бригади в чужбина. Това е един голям резерв, а ние неглижираме децата, които са бъдещето в нашия сектор, казаха представителите на бизнеса в туризма. В отговор министър Милошев заяви, че подкрепя идеята и е запознат добре с програмата „Еразъм“ – “това е потенциалът, бъдещето и утвърждаване на престижа на професията. Това е усилие, което си струва и е смислено и би имало успех,” коментира той. Бе отправена молба към министър Милошев заедно с министъра на образованието да съдействат ученическите летни стажове в професионалните гимназии по туризъм да бъдат удължени от две седмици на месец и половина.

Наредбата за водното спасяване и липсата на достатъчно добре обучени и опитни спасители е сериозен проблем и другата гореща тема, поставена от концесионери на морски плажове, които също взеха участие в дискусията. Те поискаха отлагане на действието на наредбата и застъпиха тезата, че особено са потърпевши малките плажове, за които е обективно невъзможно да изградят медицински пунктове с квалифицирани медицински кадри.

Министър Милошев се ангажира да съдейства в намиране на решение на този правен казус: „Това са изисквания към концесионерите, които са неизпълними за настъпващия сезон. Тук няма полезен ход за никого. Много сериозно ще се заемем с този въпрос, много бързо, за да намерим разумно решение за сезона,“ обеща министър Милошев и предложи конкретни стъпки като изготвяне на становище, за да се подходи институционално.

Той подчерта, че много от поставените проблеми не са в правомощията на Министерството на туризма, но заяви готовност да посредничи в междуинституционалния диалог. 

В разговорите бе повдигната чувствителната тема с починалите от воден травматизъм. От Министерството на туризма призоваха стопанисващите плажове да подават информация за часа и причината при случаи на удавяне. Важно е да се води статистика за часа и причината, тъй като съобщенията за тези случаи често уронват престижа на туристическия продукт, без спасители и концесионери да имат вина. Оказва се, че значителната част от случаите на удавяне са в извънработно време, причинени са от употреба на алкохол и наркотични вещества или при несъобразяване със забраните на водните спасители.

При наличие на такива туристи, които не спазват разпорежданията, моля да се обръщате към полицията, за да няма саморазправа, призова министърът.

В този контекст министър Милошев постави акцент върху позитивните послания и отбеляза, че туризмът е силно доминиран от социалните медии и това е реалност, с която трябва да се съобразим. „Такива теми, свързани с пияни и удавени туристи, се превръщат в медийни бомби и сензации с дълъг медиен живот. Всичко това уронва престижа на българския туризъм и създава негативни послания, които често излизат навън, зад граница. Националният туристически продукт трябва да включва и комуникацията. Моите впечатления от изминалите дни са, че ние имаме един прекрасен туристически продукт и трябва да имаме повече самочувствие,“ заяви министър Евтим Милошев.

Както и останалите срещи по време на тридневната морска обиколка на служебния министър на туризма и тази премина при голям интерес и оживени разговори по наболели теми. Въпросът със запазването на 9% ДДС за туроператорите, чието действие изтича през юли, също бе сред коментираните теми. Търсим иновативно тълкувателно решение, така че намаленото ДДС да може да се прилага поне в рамките на този сезон, съобщи министърът на туризма.

От сегмента на екскурзоводите беше отбелязано, че голяма част от неразрешимите проблеми в българския туризъм не са на територията на Министерството на туризма. Те посочиха като пречка инфраструктурата и състоянието на пътищата, неадекватно работно време на туристически обекти и музеи, несъобразено с туристите, липса на ПОС терминали на отдалечени места, липса на крайпътна реклама дори за обекти на ЮНЕСКО, адекватни табели. Призоваха и за конкретни стъпки в посока социализацията на значими за туризма обекти.

По-късно темите бяха коментирани и по време на срещата с местните власти и контролните органи от областите Добрич и Варна в Общината на морската ни столица. В разговорите бяха повдигнати актуални за Северното Крайбрежие теми като дивото къмпингуване, срещу което вече се взимат сериозни мерки, осигуряването от Областната управа на водни спасители на най-посещаваните неохраняеми плажове като Шкорпиловци, въпреки сериозното недофинансиране, гарантиране на водоподаването за Северното Черноморие и др. Извършват се ремонти на пътища, облагородяване на зелени площи и градската среда, осигурено е допълнително присъствие за сезона на полиция и пожарна по пътя от Варна до северните курортни комплекси, както и на шестима чуждестранни полицаи от Полша, Румъния и Германия.

Изпълнителният директор на летищния оператор на морските ни летища Франк Кванте сподели прогнозни очаквания за сезона и планирани маркетингови активности на немскоговорещите пазари Австрия, Германия и Швейцария. Той съобщи за около 15% ръст на записванията от пазар Германия.

Преди срещата в общината министърът на туризма Евтим Милошев проведе среща с кмета на Варна Благомир Коцев. И двамата прогнозираха устойчив и успешен туристически сезон, а кметът Благомир Коцев заяви готовността на морския град да обезпечи безпроблемното протичане на Лято 2024.

Коментари

Новини Варна