IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
14:16 | 27 април 2024
Обновен: 05:58 | 9 май 2024

ИА "Автомобилна администрация", НАП и Икономическа полиция дебнат на пътя

Румънската гранична полиция е подготвена за увеличен трафик през границата с България в периода преди празниците

По материала работи: Слав Велев
ИА "Автомобилна администрация", НАП и Икономическа полиция дебнат на пътя

Първите за предстоящия активен сезон нови проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания вече са факт. Те бяха извършени на 26.04.2024 г. от проверяващи служители на Министерството на туризма съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА), Национална агенция по приходите (НАП) и Икономическа полиция. В малките часове на петъчния ден бяха проверени 8 автобуса, пътуващи за Турция. Проверка е извършена на туроператорите - организатори на пътуванията за законово извършване на тяхната дейност. При двама от проверените туроператори не беше предоставено удостоверение за извършване на туроператорска дейност и валидна сключена застраховка ,,Отговорност на туроператора". Не бяха представени ваучери, издадени на туристи, от един от проверените. Изискано е нередовните туроператори да представят липсващите документи в КЗП в законно установения срок.

ИААА не е установила нарушения при проверката на превозвачите.

При проверените лица, упражняващи професията екскурзовод, не са установени нарушения.

Внезапните проверки на контролните органи, съвместно с Министерството на туризма, ще продължат в следващите месеци. Представителите на бранша сами поискаха повече регулация и контрол срещу нелегалните практики и сивия сектор в туризма.

Междувременно стана ясно, че румънската гранична полиция е подготвена за периода преди празниците Цветница и Великден, когато се очаква значително нарастване на пътния трафик през границата с България, предаде агенция Аджерпрес.

Над 200 гранични полицаи ще работят ежедневно в периода преди празниците на граничните пунктове и в граничната зона, за да извършват дейности по наблюдение и контрол, както и в рамките на действията по превенция и борба с трансграничната престъпност.

В периода преди Цветница, както и заради миниваканцията, която се получава около Великден и 1 май, очакваме значително нарастване на трафика през граничните пунктове с България, тъй като много румънски граждани избират да прекарат тези дни в страни като Гърция, Турция и България, посочва Бреговата охрана в Констанца.

Предприети са мерки за подсилване на състава за наблюдение и контрол на държавната граница, а граничните полицаи ще работят редом до структури на Министерството на вътрешните работи, за да осигуряват обществения ред и сигурност, се посочва в прессъобщение на Бреговата охрана, изпратено до Аджерпрес.

Румънската гранична полиция посочва, че има готовност за отваряне на допълнителни коридори за влизане и излизане от страната до максималния капацитет, който позволява инфраструктурата на граничните пунктове.

С цел улесняване на трафика представителите на румънската Брегова охрана поддържат постоянна връзка с граничните власти в България, съвместно с които се осъществява граничният контрол, информира агенцията.

В окръг Констанца са отворени за движение пет гранични пункта на границата между Румъния и България – Вама Веке, Негру Вода, Добромир, Липница и Остров, посочва Бреговата охрана.

Коментари

Новини Варна