IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
10:20 | 2 май 2024
Обновен: 08:15 | 17 май 2024

Бум на фалшиви тестове за наркотици: Какво да правим?

Шофьор успя да си върне книжката, докато чака кръвна проба след положителен тест за дрога

По материала работи: Слав Велев
Бум на фалшиви тестове за наркотици: Какво да правим?

Снимката е илюстративна: АРХИВ

Десетки шофьори станаха жертви на фалшиво положителни полеви тестове за наркотици. В чакане на кръвните проби, някои от тях загубиха работата си, а други - уважението на близките си. Може ли обаче да си върнем шофьорските книжки, докато чакаме пробите от лаборатория? Темата пред NOVA коментираха адвокатите Елица Буенова и Силвия Петкова.

Юристите обясниха, че когато полевият тест даде положителен резултат, органите на реда налагат административна санкция и отнемат свидетелството за управление на МПС. Тази мярка може да се обжалва в 14-дневен срок пред Административен съд. В по-големите райони обаче съдът не може да се произнесе преди излизането на кръвните проби.

„Това с бързите тестове беше долна лъжа. Тя беше подкрепена с бързите тестове на чалгаджийките, за да докажем, че всичко става бързо. Не е вярно! Купени бяха два робота и хвърлени в лаборатории, но те реално не се използват. Подготвят пробите, но трябват и апарати, които да ги изследват, и лаборанти, които да ги обработват”, категорична е Елица Буенова. И тя, и адвокат Петкова заявиха, че е по-правилно шофьорските книжки да се отнемат едва след излизането на кръвните проби от лаборатория.

Според Петкова всеки, който е понесъл морални и материални щети след отнемане на СУМПС с отрицателни кръвни проби, може да съди държавата.

Целия разговор гледайте във видеото.

Съдът върна книжката на мъж, уличен в шофиране под въздействие на наркотици след полеви тест. Направените по-късно кръвни проби излезли отрицателни. Водачът не останал без работа и семейство, докато чакал окончателните резултати, за разлика от много други с преобърнати съдби.

„Спряха ме служители на полицията на 11 август 2023 г. Поискаха ми документи за проверка и ме повикаха, за да извършат тест за наркотици. Той се оказа положителен”, заяви Митрев.

„След това животът ни драстично се промени. Наложи се дори да прекратим посещенията на дъщеря ни при определени специалисти, както и тренировките ѝ”, казва съпругата на потърпешия.

По думите на мъжа автомобилът му все още се намира в КАТ – Кюстендил. „Трябва да изчакам още седем дни, за да си го взема”, допълва той.

Коментари

Нико ( преди 8 часа )
ДАЙТЕ ДА ПРАВИМ НЕЩО,ВСИЧКИ СМЕ ЗАСТРАШЕНИ!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Shogun ( преди 3 дни )
Тия от Кюстендил са най-долните гадове!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна