IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
08:00 | 6 май 2024
Обновен: 07:06 | 19 май 2024

Гергьовден е!

6 май е определен за Ден на храбростта и празник на земеделските стопани

По материала работи: Слав Велев
Гергьовден е!

На 6 май православната църква чества Деня на свети великомъченик Георги Победоносец - един от най-почитаните светци и мъченик за Христовата вяра.

Той е покровител на земеделските стопани. В деня преди Гергьовден селяните забиват в средата на нивите си раззеленил се клон от бук, за да шумят и изкласят житните класове и другите посеви да дадат добра реколта. На вратата на всяка къща се закачват букови клонки, разцъфтял глог, люляк или други цъфнали храсти. На Гергьовден домакините окичват чешмите и кладенците със зеленина и пускат в котлите с вода стрък коприва за здраве.

Гергьовден е един от най-големите стопански празници на българите, който поставя началото на новата трудова година. В наши дни се чества като Ден на животновъдите, защото според народните представи св. Георги е покровител на пастирите.  

6 май е определен още за Ден на храбростта. 6 май е празник на Българската армия и професионален празник на военнослужащите.

Според преданията той е бил римски войник. Роден е в Кападокия (днешна Турция) в християнско семейство. Баща му е служил като офицер в римската армия, майка му е от Лида, Палестина, където се връща като вдовица с малкия си син.

Младият Георги следва пътя на баща си и постъпва на служба в армията, където се проявява като добър войник и бързо се издига във военната йерархия. По това време е разпределен в Никомедия и служи в личната гвардия на император Диоклециан. Той издава едикт за систематично преследване на християните в цялата империя. На Георги е заповядано да вземе участие в преследванията, но вместо това той се разкрива като християнин и критикува решението на императора.

Разяреният Диоклециан нарежда Георги да бъде подложен на мъчения и да бъде екзекутиран като предател. Тялото на Свети Георги е погребано в Лида. Скоро след това християните започват да го почитат като мъченик за многото чудеса, които извършил след смъртта си като небесен воин и закрилник.

На Гергьовден имен ден празнуват десетки хиляди българи, носещи имената Георги, Гергана, Галя, Ганка, Ганчо, Генчо, Гео и техни производни. 

6 май е още и ден на градовете Ветрен, Вършец, Каварна, Луковит, Мездра, Петрич, Пещера, Поморие, Русе, Хаджидимово, Якоруда, на общините Антон и Баните и на селата Замфир, Княжева Махала, Лозенец, Расово, Люляково и Изворово.

Коментари

Новини Варна