IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
12:40 | 6 май 2024
Обновен: 09:46 | 19 май 2024

Президентът: Не можем да свикваме с неглижирането на армията

Две поколения не знаят как да се подготвят за военен конфликт, смятат експерти

По материала работи: Слав Велев
Президентът: Не можем да свикваме с неглижирането на армията

Кадър: БНТ

Войската ни винаги е била стожер на държавността и на народа ни в най-тежки изпитания. Българите отдават заслужена почит на своите воини. Това коментира президентът Румен Радев по повод Деня на българската армия, предаде БНТ.

"Напоследък някак си започнахме да свикваме с честата смяна на правителства и парламенти, но в днешното време на криза, войни и несигурност не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на българската армия, където процесът е по модернизация и грижа за личния състав все още се движат твърде трудно".

Поздрави Народното събрание, че е взело решение за повишаване на заплатите в армията, но определи мярката като закъсняла и недостатъчна.

"Необходим е цялостен пакет от мерки за връщане на привлекателността на военната професия. Промените в средата за сигурност налагат да повишаваме разходите за отбрана и 2 процента вече не са достатъчни. Повечето натовски държави вече се ориентират към разходи от над 2 процента"

Честните избори са водещ критерий за работата на служебния кабинет, каза президентът.

"Очаквам правителството и ЦИК да организират честни избори, в това число и пресичане на купения и корпоративен вот".

В България има място за частна инициатива в здравеопазването, но държавата закъснява с изграждането на национална детска болница - така Радев коментира казуса с частната болница "Мама и аз".

"Специално детското здравеопазване трябва да бъде национален приоритет и тук държавата трябва да стои на мястото и закъснява толкова много години да изгради една национална детска болница с възможност да има всички необходими отделения, да има условия не само за децата и техните родители, да не обикалят от болница в болница, от кабинет на кабинет, от лаборатория на лаборатория".

Бързото законодателство не винаги води до желания резултат - така президентът коментира промените в Закона за хазарта.

Редица министър-председатели на страни членки на НАТО дават различни срокове за започване на война. Преди два дни министър-председателят на Естония каза, че до три години таква ще избухне. Те анализират обективното развитие на обстановката и на тази база стигат до подобни изводи. По-лошото е, че оценката на големите стратегически центрове, които се занимават с мира, е, че двата конфликта - и в Украйна, и в Близкия изток, са тясно свързани. Те може да предизвикат радикална смяна на глобалната архитектура за сигурност. Това коментира пред NOVA експертът по сигурност проф. Румен Кънчев.

По негови думи винаги след голям военен конфликт – следва още по-голям. „Не можем да се съгласим с това, че след като е завършил един голям военен конфликт, човечеството си е взело поука. Войната е точно толкова необходим компонент на обществото, колкото е и мирът”, заяви още проф. Кънчев.

Двамата гости коментираха липсата на задължителна военна служба у нас. „Проблем е, че вече две поколения не са се готвили за война, не са служили в армията”, обясни военният експерт Васил Данов и допълни, че всички тиранични режими по света се нуждаят от военен конфликт, за да оправдаят своето съществуване.

Коментари

didier93 ( преди 1 седмица )
Здравейте сър мадам Аз съм индивидуален финансов експерт, който мога да ви дам бърз заем от 2000 лв. до 800 000,00 лв. при лихва от 2% с условия, които ще улеснят живота ви. Така че, ако имате нужда от него, не се колебайте да се свържете с нас на следния адрес. Имейл: didierdf93@ gmail.com Имейл: didierdf93@ gmail.com
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна