IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
13:40 | 10 май 2024
Обновен: 18:44 | 20 май 2024

18 човека са загинали при трудови злополуки от началото на годината у нас

По данни на ГИТ през изминалата година 65 души са починали по време на работа

По материала работи: Слав Велев
18 човека са загинали при трудови злополуки от началото на годината у нас

Смъртните случаи при трудови злополуки от началото на годината са 18, каза пред журналисти в Благоевград изпълнителният директор на Изпълнителна агенция (ИА) „Главна инспекция по труда“ (ГИТ) Екатерина Асенова преди началото на конференция, част от информационната кампания „Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква“. Кампанията е организирана от ГИТ със съдействието на Министерството на труда и социалната политика, предаде БТА

Кампанията е провокирана от високия ръст на трудовия травматизъм. По данни на ГИТ през изминалата година смъртните случаи при трудови злополуки са 65. Данните към момента показват известно намаляване на трудовия травматизъм спрямо миналата година, посочи Екатерина Асенова. 

На въпрос спазва ли се трудовото законодателство от страна на работодателите Асенова посочи, че не може всички да бъдат слагани под общ знаменател, тъй като има такива, които не са допуснали трудова злополука, но и такива, които неглижират здравето и безопасността на работниците на работното място. В немалко случаи инциденти настъпват и поради пренебрегване на правилата за безопасност от страна на работници и служители, обобщи изпълнителният директор на ГИТ.

Правилата за безопасност при работа трябва да се спазват, те не са административна тежест, те спасяват човешки животи, подчерта Екатерина Асенова. По думите ѝ в голямата си част настъпилите трудови злополуки са били предотвратими, особено тези, които са вследствие на неглижиране на правилата. 

Във връзка с превенцията Асенова посочи, че е важно създаването на среда на нетърпимост сред работниците и служителите тогава, когато виждат, че техен колега работи опасно, но тази култура на превенция е нещо сложно и изисква време. Изпълнителният директор на ИА ГИТ допълни, че е необходимо ангажираност от страна на работодатели, а сред превенцията е и това да не се провеждат формални инструктажи и да се поставят подписи в книгата за инструктаж, а действително работниците и служителите да бъдат запознати с рисковете на работното място.

От началото на годината на територията на област Благоевград са станали две смъртни злополуки, каза пред журналисти директорът на Дирекция „Инспекция по труда“ – Благоевград Славянка Симитчийска. Във връзка с тях инспекцията е извършила разследване, съответно е предприела принудителни административни мерки и са съставени актове за нарушение на работодателите, поясни Симитчийска. По думите ѝ най-рисковият сектор във връзка с трудовите злополуки е строителството, чести са злополуките, свързани с товаро-разтоварителни дейности, като една от смъртните злополуки, настъпили от началото на годината, е именно при такава дейност.

Коментари

Новини Варна