IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
България
08:00 | 21 май 2024
Обновен: 21:56 | 17 юли 2024

Честваме паметта на светите равноапостоли Константин и Елена, и на новомъченик Константин Софийски

17 имена празнуват в днешния ден

По материала работи: Слав Велев
Честваме паметта на светите равноапостоли Константин и Елена, и на новомъченик Константин Софийски

Свети Константин Велики бил римски император (306-337 г.). Роден в Ниш (днес в Сърбия), той се издигнал до виден пълководец във войската. След смъртта на баща му император Констанций Хлор, Константин заради добрите му качества бил поставен от войската на негово място. Той бил възпитан в езическата вяра, но след едно видение на кръст в небето и надпис "С този знак ще победиш!" наистина победил и решил да спре гоненията на християните.

За целта той издал указ в град Медиоланум (днес Милано, Италия) през 313 г. за признаване на християнството като разрешена религия. Но то вече било толкова популярно сред народите на римската империя, че започнало много бързо да се разпространява по цялата империя. Затова делото на император Константин се смята за апостолско. Той свикал и Първия вселенски събор на Църквата в 325 г.

Майка му, света Елена, също приела християнството и предано работила за утвърждаване на новата вяра. По неин почин бил открит Христовият кръст, били построени множество християнски храмове. Затова и тя се почита като равноапостолна.

Мъченик Константин бил родом от Трънския или Пиротския край и още като момче отишъл в София да работи у търговци на овце, цинцари. Но един ден крадци ограбили господарите му и младият Константин бил наклеветен за кражбата. Той бил измъчван да признае, но невинното момче не можело да поеме такава вина. Тогава бил предаден на турци, които му поставили условие да приеме исляма, за да не го изтезават повече. Константин решително отказал и след поредица нови изтезания бил обезглавен, а тялото му захвърлили в полето. Християни, които разбрали за убийството, прибрали тялото на момчето и го погребали. Това станало в 1737 г. През следващите десетилетия много хора се стичали на гроба му и получавали изцеления.

На 21 май имен ден празнуват всички, които носят името Елена, Ели, Елка, Койчо, Константин, Коста, Костадин, Костадинка, Кунчо, Ленко, Стамен, Станимир, Станка, Стоил, Стоян, Стоянка, Трайко.

Коментари

Новини Варна