IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
България
10:00 | 27 май 2024
Обновен: 11:53 | 17 юни 2024

Столтенберг: Основната цел на НАТО е да предотвратява войната и да гарантира мира

Украйна се превърна в защитник на Европа, ще я защитаваме толкова дълго, колкото е необходимо, заяви Глаечев

По материала работи: Слав Велев
Столтенберг: Основната цел на НАТО е да предотвратява войната и да гарантира мира

Основната цел на НАТО е да предотвратява войната и да гарантира мира. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на откриването на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, чийто домакин е София.

"Основната цел на НАТО е да предотвратява войната и да гарантира мира. Това се прави с възпиране и отбрана. Сега имаме една агресивна Русия, която използва сила срещу съседи на НАТО - Украйна, Грузия, Молдова и затова трябва да направи много повече за възпирането и отбраната", посочи още той.

Във Вашингтон ще честваме 75-та годишнина на НАТО и ще обясним защо е толкова успешен алианс в историята. Ние успяхме да се адаптираме към един променящ се свят. Ще покажем, че НАТО се променя се адаптира и реагира на променящия се свят. Живеем в по-опасен свят и НАТО трябва да реагира в тази трудна обстановка на сигурността, заяви още той.

"Видяхме атаката върху супермаркет в Харков с много жертви. Затова видяхме защо трябва тази война да спре, защо Русия трябва да спре да напада една суверенна държава.Съюзниците от НАТО предоставиха безпрецедентна помощ на Украйна, но необходимо е и хуманатирна и финансова помощ. 99% от военната помощ е предоставена от НАТО. Това даде възможност на украинците да освободят 50% от окупираната територия от Русия след инвазията през 24 февруари 2022 години. Да си спомним, че прогнозите бяха, че Русия ще контролира Киев за дни и след седмици цяла Украйна. Това не стана - украинците с военната подкрепа на съюзниците от НАТО освободиха 50% от територията. Потопиха много кораби от руските кораби в Черно море, нанесоха големи загуби на руските сили. Това са важни печалби и победи на украинските сили", изтъкна още генералният секретар на НАТО.

"Проблемът е, че през последните месеци не предоставихме на Украйна това, което обещахме", коментира още той.

Нуждаем се от присъствие на НАТО в Черноморския регион. С войната в Украйна Русия се стреми да установи господство в Черно море.  Украйна следва да заеме централно място на срещата на върха във Вашингтон. Подобряването на оперативната съвместимост на украинските сили ще бъде мост за бъдещето членство на страната в НАТО. Това обяви служебният премиер Димитър Главчев на откриването на Парламентарната ансамблея на НАТО.

"Поради възможно най-грешните и трагични причини Украйна се превърна в защитник на Европата. Тя храбро се защитава от руския агресор. Ето защо възстановяването на суверенитета и териториалната цялост на страната е необходимо за мира в Европа. България остава твърдо ангажирана да подкрепа Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

По думите му НАТО трябва да предприеме решителни възпиращи действия по Източния фланг и Черноморския регион, заяви още министър-председателят. Според него хибридните заплахи непрекъснато застрашават демократичната устойчивост на страните, като призова в инвестиции в критична инфраструктура и технологии.

Коментари

Новини Варна