Варна 14°
fallback
България
14:47 | 1 юли 2015
Обновен: 03:28 | 6 май 2024

Проверяват кмета на Балчик заради автомобила му

Ако има нарушения, може да бъде глобен с 1500 лева

По материала работи: Златина Добрева

Държавната финансова инспекция ще провери кмета на Балчик, който кара кола за 150 000 лева. Ако има нарушения, може да бъде глобен с 1500 лева. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в интервю.

 

„Подобни проверки трябва да се правят непрекъснато, за да не изглежда, че се вдига шум само около избори. Ситуацията с кмета на Балчик е в едната крайност, но има и градоначалници, които карат автомобили на по 400 000 километра. Трябва да е ясно на всички, че за закупуването на луксозно возило обществената поръчка се одобрява от администрацията“,  коментира Томислав Дончев казуса с кмета на Балчик. Според вицепремиера е явно, че системата за граждански контрол на местната власт не работи, защото в повечето случаи скъпи коли се закупуват от кметовете на малки общини, които управляват втори и трети мандат.

 

Той даде няколко примера как може да се коригират нещата. „Ако 40 или 50 общини се обединят, може да се доставят определен клас коли и така ще се спестят доста пари. Може да се въведе таван на автопарка в зависимост от ранга. Например за премиер – едно ниво, за министър – друго, за директор на дирекция, на когото е нужен служебен автомобил - друг клас. Така ще избегнем такива случаи, при които се купуват много скъпи автомобили”, завърши Дончев.

 

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback