IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
18:01 | 7 август 2015
Обновен: 16:27 | 25 април 2024

Ремонтът на джамията в Разград нарушава закона за културното наследство

Бетонирането на пода на храма не е съгласувано с Министерството на културата

По материала работи: Слав Велев
Ремонтът на джамията в Разград нарушава закона за културното наследство

Бетонирането на пода на джамията „Магбул Ибрахим паша“ е извършено без задължителното съгласуване с Министерството на културата и в нарушение на Закона за културното наследство. Това се казва в становище на ведомството на Вежди Рашидов, публикувано в сайта на Министерството на културата, цитирано от "Дарик".
 

Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” на Министерство на културата ще окаже пълно съдействие на органите на МВР и Прокуратурата, които извършват проверка на скандалния случай с нерегламентираните строителни дейности в обявения за паметник на културата с национално значение старинен храм, построен през далечната 1616 г. – обявяват още от Министерството на културата.
 

Както Дарик вчера съобщи 15 кубика бетон са излети в джамията „Магбул Ибрахим паша“. Десетина дни са продължили ремонтните работи без разрешително, ръководел ги Бюрхан Сюлейман от Дулово, който по думите на кмета Денчо Бояджиев е с вид на салафит. Вероятно не са забелязани, тъй като в същото време се извършва и ремонт на централната част на града.
 

След установяването на нарушението полицията започна проверка, а входът на храма отново бе заварен.

 

Коментари

Новини Варна