IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
21:46 | 7 август 2015
Обновен: 12:02 | 22 април 2024

Измамиха българи, берачи на боровинки в Швеция

Вместо обещаните 50 евро на ден получавали по 5

По материала работи: Слав Велев
Измамиха българи, берачи на боровинки в Швеция

Около 30 български граждани, заминали за Швеция като берачи на боровинки, са потърсили съдействие от българското посолство в Стокхолм, след като са били излъгани и изоставени без никакви средства за препитание и завръщане в България, съобщи Главна инспекция по труда /ГИТ/, цитирана от dnes.bg. Според информацията на пострадалите е била обещана надница от 50 евро на ден, но на място те са получавали само по 5 евро, като през последните дни не са получавали нищо. Те са от област Стара Загора, Павел Баня и Белоградчик и са работили в Швеция в градовете Йевле, Вестерос и Боден.
 

Лицето, което е предложило заетост на потърпевшите и ги е извозило до Швеция, се е представило само с първо име - Ивайло, се посочва в съобщението. Друга информация за него българите не могат да предоставят.
 

В тази ситуация ГИТ няма възможност да упражни контрол и единственото, което може да направи, е да сигнализира разследващите и правораздавателните органи, както и да информира контролните органи в Швеция. 
 

Към момента в Главната инспекция по труда няма постъпили други сигнали за българи, които са използвали посреднически услуги за Швеция и чиито права са били нарушени, допълват от ГИТ.
 

Инспекцията по труда напомня за пореден път на българите, търсещи работа зад граница, че трябва да бъдат изключително внимателни. Да събират възможно най-много данни за хората, които предлагат заетост в чужбина, за да могат те да бъдат идентифицирани при проблем и върху тях да бъде упражнен контрол. Да проверяват дали посредниците имат регистрация в Агенцията по заетостта, за да изпълняват посредническа дейност или като предприятия, осигуряващи временна заетост. 
 

Трябва да се изиска от посредника и договор с чужд работодател, за когото се осигурява работна ръка. Този договор вече не се регистрира в Агенцията по заетостта, но посредникът е длъжен да има такъв.

 

 

 

Коментари

Новини Варна