IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
21:54 | 7 август 2015
Обновен: 12:10 | 22 април 2024

Нов пожар гори в Национален парк "Рила"

Огънят пламна в труднодостъпен терен

По материала работи: Слав Велев
Нов пожар гори в Национален парк "Рила"

Пожар гори на територията на Националния парк "Рилски“ - Парков участък "Бели Искър“, в района на местностите Манзурски палат - Пост Полиция – Мали валог, съобщи Министерството на околната среда и водите, цитирано от dnes.bg.
 

Около 14 ч. днес е получен сигнал на дежурния телефон на Дирекция „Национален парк Рила“. Директорът е привел в изпълнение оперативния план за противопожарна дейност, като са уведомени пожарната и МОСВ.

Според експертната оценка, направена от служители на парка, обхванатата от пожара територия по границата на Централен Рилски резерват е на надморска височина около 2000 метра, на труднодостъпен, скален и урвест терен, с наклон над 42 градуса, разпространен на площ от 20 дка.
 

Засегната от пожара е високопланинска суха тревна растителност и единични дъврета от бял бор. Общо 10 служители на Дирекция „Национален парк Рила” участват в гасенето пожара. Екипаж от авиобаза Крумово беше активиран, за да окаже помощ в потушаването на пожара, възникнал в Рила, над с. Мала църква, община Пазарджик, около върховете Мечит и Средонос. Вертолет Ми-17 се включи около 17.00 ч.  в помощ на структурите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. До 18.33 ч. той направи 10 захода и обля терена, обхванат от огъня, с близо 21 тона вода. Пожарът е локализиран, но са останали малки огнища, съобщиха от МО. 
 

Военнослужещите от авиобаза Крумово са в пълна готовност, за да окажат помощ при необходимост и утре.

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна