IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
България
22:04 | 7 август 2015
Обновен: 15:41 | 28 април 2024

Бруцелозата в Рила дошла от нелегално внесен козел за разплод

Животното е пренесено от Македония, съобщи здравният министър Петър Москов

По материала работи: Слав Велев
Бруцелозата в Рила дошла от нелегално внесен козел за разплод

С бруцелоза, пренесена от Македония вече заразените в Рила са 22-ма. Опасната болест е дошла от внесен нелегално козел за разплод от западната ни съседка, това каза днес в Благоевград министърът на здравеопазването Петър Москов, предаде БГНЕС, цитирана от fbr.bg.
 

"Големият брой заболели от бруцелоза в гр. Рила се дължи на неспазване разпоредбите на здравните органи от жителите на града не може да държиш току що издоено мляко на 35-градусова жега и да го ползваш за лекарство", каза министър Петър Москов. Той даде пример с последния заразен с бруцелоза в Рила мъж, който след като се чувствал зле, бил лекуван именно с прясно мляко смесено с кисело и оставено на слънце.

 

"Всички мерки, които държавните органи са предприели са навремени и адекватни. Лечението на болните е скъпо и продължително, в момента болните от Рила са настанени в Инфекциозна болница в София", добави здравният министър. Според него нови спешни приемни отделения или филиали на спешна помощ ще се изградят в следващите две години на територията на Югозападна България. Те ще са с модерно оборудване и стационарни легла.
 

В МБАЛ Благоевград проблемът, е че Спешно приемно отделение е в блок, отдалечен от хирургичното отделение. Къде обаче ще бъде позиционирано новото Спешно отделение все още не е решено. При посещението си в МБАЛ Благоевград днес здравният министър бе категоричен, че всички болници и частни и държавни са задължени да приемат спешни случаи 24 часа в денонощието.
 

"Ако има болници, които не приемат спешни случаи по 24 часа те ще си понесат съответните наказания", закани се министър Москов.

 

 

 

Коментари

Новини Варна