IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
22:21 | 7 август 2015
Обновен: 12:09 | 22 април 2024

Разпространението на пожара в Рила е ограничено

Гасенето е станало на ръка, тъй като районът е трудно достъпен, мястото ще остане под наблюдение през нощта

По материала работи: Слав Велев
Разпространението на пожара в Рила е ограничено

Разпространението на пожара в Рила над село Бели Искър е ограничено, информира БНР. По последна информация засегнатата от огъня площ е около 10 декара. Горели са предимно сухи треви и храсти във високата част на планината.

60 лесничеи от горските стопанства в района на Самоков, служители на парковата дирекция и пожарникари участват в гасенето, което заради труднодостъпния терен се е извършвало на ръка. Направени са просеки, за да се ограничи огънят към ниската част на планината. От 15:00 до 19:00 часа в акцията се е включил и хеликоптер на Министрество на отбраната, съобщи директорът на Югозападното държавно предприятие, инж. Дамян Дамянов:  Пожарът е засегнал около 10 декара сухи треви и храсти, които са в граничната територия на Държавно горско стопанство - Самоков и на Национален парк „Рила".  

През нощта на мястото ще остане екип за наблюдение, тъй като почвата е с ясно изразен торфен слой, който може да се възпламени от вятъра. В събота в 6:00 ч. група от 60 огнеборци отново заминават на мястото, като очакването е пожарът да бъде потушен.

Коментари

Новини Варна