IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
08:54 | 12 август 2015
Обновен: 14:50 | 17 април 2024

Нова опасност от пожари!

Оранжев индекс за пожароопасност е обявен за цялата Северна и Източна България

По материала работи: Златина Добрева
Нова опасност от пожари!

Червен индекс за пожароопасност е обявен в част от областите Видин, Плевен, Велико Търново, Шумен, Добрич, Сливен, Бургас, Стара Загора, Ямбол, Хасково, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Перник и област София. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщава Фокус.

 

Червеният индекс означава, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. Пожарите са трудни за овладяване. Действията по погасяване се ограничени само по фланговете на пожара. Възможни са само индиректни действия, насочени срещу предните фронтове на пожарите.

 

Оранжев индекс за пожароопасност е обявен за цялата Северна и Източна България, както и част от Западна – областите Перник, Кюстендил, Благоевград, София и София-област. С оранжев индекс са и част от централните области Пазарджик и Пловдив. Този индекс означава, че са възможни много силни пожари с частично или пълно въвличане на дървесните корони. Предните фронтове на пожарите е невъзможно да бъдат овладени от наземни екипи. Налагат се въздушни атаки със забавящ агент (retardant), за да се атакуват успешно предните фронтове на пожарите.

Коментари

Новини Варна