IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
13:32 | 12 август 2015
Обновен: 14:51 | 17 април 2024

Причината за липса от участие на младите в културата - скъпите билети

Препятствията: скъпите билети – 53%, липсата на културни събития в нашето населено място – 41% и липсата на семейно насърчаване – 33%.

По материала работи: Златина Добрева
Причината за липса от участие на младите в културата - скъпите билети

И през 2015 г. основните препятствия пред участието на младите хора в културни събития са скъпите билети – 53%, липсата на културни събития в нашето населено място – 41% и липсата на семейно насърчаване – 33%.

 

Това сочат данни от национално представително изследване на тема "Предизвикателства пред достъпа на млади хора до култура 2015г", информира БГНЕС.

 

Изследването отчита положителна тенденция при повечето индикатори за достъп на младите хора култура през 2015 до г. спрямо предходните две, каза Христо Христозов изпълнителен директор на Граждански институт. Изследването е изготвено по тяхна и на БАРОК поръчка. Повече от половината родители - 52% споделят, че децата и внуците са заинтригувани от часовете по изкуства в училище. През 2013 г. и 2014 г. този процент е бил 46%. Така изследването за показва, че по повечето индикатори има положителна тенденция. Все още имаме устойчиви едни и същи 3 основни препятствия пред младите хора за техния достъп. На първо място това е цена на билетите за достъпа до събития, на второ място се посочва е липсата на семейно насърчение, трето е липсата на приятелска оценка.

 

Тази година във връзка с дебат за мястото на изкуствата в учебния план съгласно проекта за Закон за предучилищно и училищно образование наред с ежегодното изследване има и изследване за българите над 18 г. на тема "Образованието по изкуства в предучилищното и училищното образование". Христо Христозов посочи, че 75% са на мнение, че в основното училище не само трябва да има, но трябва и да се разширят и предметите. Освен музика и изобразителни изкуствата, танцовото изкуство и театъра има много висока подкрепа и почти всеки 4-ти българин подкрепя включването на предмети с визуални изкуства. За горния курс между 8 и 9-и клас повече от половината българи подкрепят участието на изкуствата в задължителната програма, каза Христозов.

 

На 12 август, обявен от ООН за Международния ден на младежта БАРОК съвместно с Гражданският институт провеждат Трета национална конференция "Достъп на младите хора до култура: предизвикателствата пред читалищата". Тази година беше учредена и специална категория "Млад Гайдар" на наградата "Про Култура" за млади гайдари до 14 години.

БГНЕС

Коментари

Новини Варна