IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
16:38 | 19 август 2015
Обновен: 05:49 | 7 май 2024

Намаляват щатове в 3 областни администрации

МС отпусна нови 112 хил. лв. за децата с изявени дарби

По материала работи: Златина Добрева
Намаляват щатове в 3 областни администрации

Намалява се броят на служителите в три областни администрации с решение на правителството.
  
Числеността във Видин се намалява с 3 щата, Разград с 2 щата и област София - с 6 щата. Направена е и вътрешно компенсирана промяна между административните звена на областната администрация на Ловеч, като се запазва утвърдената й численост от 29 души.

Предложенията са направени от съответните областни управители в резултат на анализа на разходите за персонал в администрациите. Целта им е оптимизация на разходите.

50 деца без право на наследствена пенсия от починал родител ще получат персонални пенсии в размер на 103,64 лв. месечно, реши още кабинетът.

Пенсиите в размер на 90 на сто от социалната пенсия за старост ще се изплащат от 1 септември 2015 г. С отпускането им ще бъдат подпомогнати 28 семейства, останали в затруднено финансово положение след загубата на единия или двамата родители.

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на близо 68 хил. лв. по бюджетите на министерствата на земеделието и храните и на културата за 2015 г. за изплащане на минимални диференцирани размери на паричните средства за физическо възпитание и спорт.

Одобрени са и допълнителни разходи и трансфери в размер на 112 915 лв. за изплащане на стипендии и еднократно финансово подпомагане на учениците от държавните училища, финансирани от Министерството на културата и стипендии на учениците от общинските училища. Средствата са предвидени по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от общинските и държавните училища през 2015 г.

За тази цел в централния бюджет за 2015 г. са предвидени 1,8 млн. лв. До момента са отпуснати около 713 хил. лева.

Коментари

Новини Варна