IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
България
08:37 | 22 август 2015
Обновен: 23:37 | 10 юли 2024

Експерт: Няма картел за цените на горивата

В този казус има технологична логика

По материала работи: Златина Добрева
Експерт: Няма картел за цените на горивата

Следя процесите на петролните пазари от години и всеки си задава въпроса какво се случва в България и по света, когато паднат цените на нефта, защо не се понижават и цените на горивата.

В този казус има технологична логика. Голяма част от заводите имат своите доставчици на основата на фючърсни операции. При фючърсите вие се споразумявате на една цена на доставка. И независимо, че са паднали цените на петрола, получавате гориво на цена по-висока от текущата. Но докато не се изчерпат количествата тези цени се държат на едно по-високо ниво, след което започват да падат. Сега обратният процес - когато се вдигнат цените на петрола какво се получава? Редно е да си помислим, че цените ще продължат на ниското ниво, но не е така. Цените на изхода бързо се вдигат. Защо? По една много проста причина. Цените на изхода се регулират пазарно. И знаете ли коя е равновесната цена? Тази, която потребителите могат да платят.

Интересно е за мнозина защо през лятото цените на горивата са по-високи? Ще го обясня и с манталитета на обикновените хора. Когато аз съм на море и пътувам за лятната си почивка ще бъда склонен да си платя каквато и да е цена, стига да си осигуря спокойствието. Ето, точно това участниците в този пазар много внимателно следят. Всеки ден се публикуват цени, котировки и всеки ден те почти не се различават в различните бензиностанции.

Затова смятам убедено, че не се касае за картел. Дадох тези дни един пример. Сравнете с навиците на валутните търговци при плаващ курс на валутите, особено у нас преди години. В едно чейндж бюро беше един курса, в друго - съвсем различен, в третото - още по-различен. Разликата между курс купува и курс продава беше толкова драстична, че не можеше да става дума за никакво равновесие. Постепенно, обаче, тази разлика започна да се стопява, за да стигне до няколко стотинки. Същата история е и тук. Затова ще повторя - не става дума за картел.

Да кажем - живея в кв. "Младост", но една бензиностанция в "Люлин" продава бензина, който купувам с 5 ст. по-евтино, но не е с 10-20 ст. Е, как мислите - дали ще запаля колата и ще отида да заредя в "Люлин"? Не няма да го направя, защото разходите ми ще бъдат по-големи. Друг ъгъл на обяснението. В магазина, когато отидете, вие купувате стоката на дребно и разликата с цената на производителя е около 30%. Защото магазина поема определени рискове, включително и при съхраняването й. Но ако хората по една или друга причина престанат да купуват тази стока, то е естествено, че цената ще започне да пада. Само че никой не си прави тези експерименти… и системата е в равновесие. Говоря, все пак, за големите вериги от бензиностанции, защото в малките са напълно възможни елементарните фокуси с терпентин и други вредни добавки.

Вярвам на данните на Андрей Делчев за безконтролните бензиностанции

Над 15 000 ведомствени бензиностанции има в България, които търгуват с горива без никакъв контрол, заяви Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация. Познавам го от много години, той е в тази асоциация отдавна. Неговата работа е да наблюдава бранша и просто сега е преценил, че е подходящото време да огласи факти, за които е било рисковано да съобщи в по-ранен период. Така мисля. В този сектор има огромни интереси за стотици милиони и не е безопасно, когато някой ги засегне. Всички знаят за какво става въпрос, но този, който в един момент се опълчи и проговори, рискува много.

Днес в държавата, понеже "ножът е опрял до кокал", както се казва, и трябва да се събират средства откъдето може , а премиерът Бойко Борисов е решил да направи това, Андрей Делчев просто се възползва от ситуацията и говори истината.

Смятам, че представителят на Българската петролна и газова асоциация няма никакви основания да изнася информация, която не отговаря на истината. Допускам, че в минали години отделни представители на асоциацията са пускали сигнали до прокуратура, до други институции, но в България нещата се случват в момента, когато се прояви политическа воля. Днес има такава. Сигурен съм, че Андрей Делчев е писал доклади, анализи, посочвал е такива данни в специализирана кореспонденции. Но е липсвала политическа воля за справяне с проблема. Сега е настъпило времето да го чуят.

 

БГНЕС

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт.

Коментари

Новини Варна