IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
18:54 | 14 октомври 2015
Обновен: 14:45 | 1 май 2024

Тухлите на Ларгото в София не били проблем

Римски стандарт са, смята експерт

По материала работи: Златина Добрева
Тухлите на Ларгото в София не били проблем

Спирането на работата по проекта за Ларгото и назначаването на експертна комисия е добро решение. Това обясни проф. Тотко Стоянов в ефира на Bulgaria ON AIR. Експертът обясни, че случаят с Ларгото е част от дебата, който протича през последните години за реставрацията на археологически обекти не само в София, но и в страната. Така че е много добре да има дискусия и дебат по тези въпроси, за да не останат съмнения, че нещо не е точно, подчерта още проф. Стоянов.

Въпросът според експерта е доколко изпълнението на проекта за Ларгото е протекло в правилната посока. Проф. Стоянов е разбрал от интервю на ръководителя на проекта Марио Иванов, че той също има забележки и неща по изпълнението на проекта за реставрация, които не съвпадат с неговите виждания.

"Всъщност тревогата на гражданите е, че реставрацията натежава в сравнение с оригиналните части на съответните сгради и комплекси, както и води до нарушаването на идеята за експонирането на оригинален паметник", посочи проф. Стоянов.

По думите му обаче случаят може да се коментира, само ако се познава проектът за реставрация. В противен случай се стига до крайности.

"Има елементи в надзиждането, които надвишават едни по-нормални пропорции. Има участъци, които са твърде височки. Там вероятно е единият от проблемите и експертите ще преценят доколко е надстроено. Ако спорът е за баланса, специалистите трябва да погледнат, преди проектът да е приключил", даде оценка професорът.

Според него обаче няма проблем с тухлите. Той обясни, че се използват нови тухли при реставрирането на обекти.

"Може би хората си представят, че всичко трябва да бъде изградено с оригинални материали, но при тухлите в такива случаи, се подхожда с материали, които са изработени със същите стандарти. Тухлите са със стандартни размери - римските тухли са с различни стандарти и този, който е използван при строежа, е от това време. Използват се подобни материали, които да отговарят на античните стандарти", поясни професорът.

По думите му основният въпрос при реставрирането е колко да надграждаме съответния паметник.

"Ако е запазена минимална част - приемрно 60-70 см, идеята да вдигнем сградата на повече от един етаж, веднага среща проблема с автентичността", даде пример Проф. Стоянов.

Коментари

Новини Варна