IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
19:24 | 25 октомври 2015
Обновен: 17:55 | 21 април 2024

Въпросът с електронното гласуване влиза в парламента

Последната дума ще имат народните представители

По материала работи: Деян Михайлов
Въпросът с електронното гласуване влиза в парламента

Последната дума по въпроса за електронното гласавуне след референдума ще имат народните представители. Причината е, че активността на гласоподавателите в допитването е по-ниска отколкото на последните избори, но пък са гласували една пета от имащите право на глас, предава Дарик. По закон при това положение въпросът влиза за обсъждане в Народното събрание.

 

По-рано през деня ЦИК излезе с решение, според което секционните комисии следва да предоставят на избирателя всички бюлетини за гласуване в днешния ден освен ако някой изрично не откаже гласуване за някой вид избор и национален референдум, а в кабината да се влиза само по веднъж. До това се стигна след жалби, че на гласоподаватели не са давани бюлетини за референдума.

 

За първи път в демократичната история на страната ни се проведоха едновременно местни избори и референдум. Българите бяха призовани да определят местните органи на управление, а също така и да дадат своя вот на националния референдум за електронно гласуване, предложен от президента Росен Плевнелиев. Това е първото допитване до народа в новата история на България, инициирано от държавен глава.

 

Президентът предлагаше референдумът да бъде по три въпроса - „Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно"; "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми"; "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите". В последната седмица на юли обаче депутатите отхвърлиха две от предложенията на Плевнелиев и така допитването се сведе само до въпроса за електронния вот. 12 314 секции бяха разкрити в страната. Извън страната има 294 секции в 45 страни.

 

През 2013 година в страната се проведе допитване за бъдещето на ядрената енергетика и по-конкретно за строителството на атомната централа в Белене. И тогава въпросът стигна до депутатите, като те отхвърлиха строителството на втора атомна.

Коментари

Новини Варна