IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
11:36 | 18 декември 2015
Обновен: 11:54 | 28 март 2024

Реформата на Москов ликвидира пазара в здравеопазването

Отиваме към бюджетно здравеопазване, заяви Болтаджиев

По материала работи: Слав Велев
Реформата на Москов ликвидира пазара в здравеопазването

Здравната реформа на министър Петър Москов цели да ликвидира бизнеса и пазара в здравеопазването. На практика тя се състои от регулации чрез въвеждането на максимални бюджети за болниците, а и с предвидените от догодина такива бюджети и за доболничната помощ. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria д-р Николай Болтаджиев, член на УС на Сдружението на частните болници.
 

Той открива редица притеснителни пунктове в здравната реформа, която се предлага. По думите му така „отиваме към чисто бюджетно здравеопазване“.
 

Болтаджиев критикува и здравната карта, предложена от Москов. „Отива се от следващата година и към райониране, тоест един пациент чрез здравната карта ще бъде закован да се лекува там, откъдето е, без да има възможност да отиде да се лекува в друг град, тъй като се залага да има толкова болнични легла, колкото „има нужда населението“. По този начин конкуренцията в сектора изцяло се ликвидира, каза Болтаджиев.
 

Сдружението на частните болници е пуснало жалба в КЗК срещу нарушенията на конкуренцията и на международни директиви, каза още Болтаджиев.
 

Болниците у нас се увеличават, защото има пазарна ниша, а и се правят инвестиции, обясни той по повод на новооткриващите се нови частни лечебни заведения.
 

„Проблемът е, че от година се ликвидират частните инвестиции“, отбеляза той и каза, че това ще се отрази много негативно на здравеопазването. Болтаджиев посочи, че постоянно се говори, че няма пари в здравеопазването, а в същото време се спират частните инвестиции.
 

За него тенденцията добрите специалисти да работят на частно е нормална и характерна за целия свят.
 

Не е вярно, че леглата в болниците са много, те са на средноевропейското ниво, уточни Болтаджиенв и даде пример, че в Европа леглата са 6,2 на хиляда души, а у нас са 6,4. Във Франция са 6,6 на хиляда души, 7,7 са във Великобритания, 8,2 – в Германия.
 

Финансовите проблеми на частните болници са следствие на бюджетните лимити, обясни Болтаджиев. По думите му в условията на пазарна икономика ако има администриране на системата, нищо не върви. И след като системата е бюджетирана, някои частни болници вече изпитват затруднения. Той напомни, че финансовите трудности са типични за държавните болници от години.
 

„Политиката на правителството на Борисов е чисто фискална, всеки министър провежда фискалната политика на Бойко Борисов, тоест налагат се ограничения за сметка на пазара с цел икономия на пари“, заяви Болтаджиев.
 

Единствено конкуренцията може да доведе до качество и по-ниска цена на здравната услуга, коментира експертът. „Пазарът смъква цената, това е правилният механизъм, докато администрирането доведе до оскъпяване. След като административно беше оскъпена услугата, парите започнаха да не стигат и това обяснява и големите дефицити в НЗОК“.
 

Трябва да се премахне монополът на Здравната каса, заяви още той. Ако търсим конкуренция, трябва да се демонополизира институцията, защото всеки монопол е вреден. Тази стъпка трябва да се предприеме възможно най-бързо, а и парите ще се преразпределят по друг начин. Като цяло ще е положителна стъпка, коментира Болтаджиев.

Коментари

Новини Варна