IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
11:44 | 27 декември 2015
Обновен: 04:48 | 19 април 2024

Станчев: Промените в ДПС носят риск за фиска

Рискът за фиска е от порядъка на около 1 млрд. лв. до 1,5 млрд. лева

По материала работи: manager
Станчев: Промените в ДПС носят риск за фиска

Красен Станчев прогнозира риск за фиска след промените в ръководството на ДПС. Централният съвет на ДПС свали Лютви Местан от всички постове и го изключи от партията. „При всички случаи ще има отражение върху бюджета, дано не е много тежко“, каза в своя коментар по темата Красен Станчев, почетен председател на ИПИ в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Станчев заяви, че „това, което се случва е, че от началото на това управление имаме плаващи мнозинства. До преди две седмици, те се крепяха на сътрудничеството между ГЕРБ и Реформаторския блок. Тъй като това сътрудничество по някакъв начин започва да се изпарява, всички останали партии започват да търсят начини за преразпределяне на влияние“.

„Ние сме в ситуация, която много наподобява правителството на Димитър Попов. Имаме плаващи мнозинства, една голяма партия, която държи ключа към оставката на правителството и много малки групи, които се опитват да получат нещо от баницата“.

Станчев насочи вниманието върху факта, че „парламентът е много особена структура. Решенията са колективни. Тогава, когато няма плаващи мнозинства, не е ясно кой отговаря. В тази ситуация е много удобно да се лови риба в мътна вода. Това обяснява, случващото се в ДПС“.

Експертът предположи, че не само в Движението за права и свободи ще има подобни явления, „но разбира се, останалите няма да са толкова бомбастични и няма да има толкова много намесена външна окраска“.

Относно рисковете от тази ситуация Красен Станчев каза:

„Рисковете са, че като по времето на Пламен Орешарски, че всички партии, които крепяха правителството, ще се изкарат „приятели на народа“. Това крие риск за фиска“.

Станчев, обаче подчерта, че „разликата между тогава и сега, е, че в тази ситуация, днешната, имаме само един човек, който по някакъв начин се опитва, недобре и леко хаотично, да пази фискалната дисциплина. Това е министърът на финансите. Той все повече ще отслабва и това се вижда с просто око. Докато по времето на Орешарски, самият премиер, с подкрепата на ДПС, запазиха относително поносими параметри на дефицита“.

„Рискът за фиска е от порядъка на около 1 млрд лв. до 1,5 млрд. лева, свързани с неочакваните желания на много партии, включително разходи, които вероятно ще излязат, относително неочаквано, от арбитражи с Газпром“.

Според Станчев 2016 година ще е предизвикателна за бюджета, но експертът все пак бе категоричен, че „икономиката се развива добре и не вижда нещо особено“.

bloombergtv.bg

Коментари

Новини Варна