IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
България
15:32 | 25 февруари 2016
Обновен: 23:09 | 17 април 2024

Възкресение или въстание? Църквата не трябва да бяга от историята

Безотчетност на парите е проблемът в БПЦ, обясни доц. Дилян Николчев

По материала работи: Юлиян Атанасов
Възкресение или въстание? Църквата не трябва да бяга от историята

Възкресение или въстание. Този спор възникна в християнските среди преди дни и позициите около темата се вихрят на няколко фронта. Може ли Панагюрище на 1 май да чества 140 години от Априлското въстание и в същия този ден да празнува Великден. Пловдивският митрополит Николай смята, че това е абсурдно. Той дори заяви, че ще забрани на своите служители да служат в Панагюрище и помоли местната управа да смени датата на честването. Оттам обявиха, че е невъзможно, защото е събитието е планирано отдавна.

 

Според преподавателя по църковно право доц. Дилян Николчев поведението на дядо Николай вече се превръща в състояние през последните 10-15 години.В подкрепа на тезата си Николчев припомни трагичното събитие от 2009 г., когато в Охридското езеро се удавиха 15 българи. "По този повод пловдивският митрополит публично заяви, че това е Божие наказание", каза той в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

 

"Слава Богу, че в Светия синод има по-трезви умове. Вчера българският патриарх Неофит заяви, че няма никакъв проблем двата празника да се честват на една и съща дата", допълни богословът."Едното е история, другото също е история – най-светлата за Православната църква – Възкресение Христово. Църквата не трябва да бяга от историята. Тя трябва да е вътре в нея", обясни доц. Николчев.Преподавателят по църковно право засегна и темата за проблемите на БПЦ при управлението на имотите и парите.

 

"Ако се върнем две десетилетия назад, ще видим, че БПЦ на ниво управление се оказа абсолютно неподготвена за едно свободно, демократично общество", каза той. Оттогава са и проблемите в нея като основният е  безотчетността на парите, смята Николчев.Той припомни, че на площад Света Неделя почти всичките сгради или земите около тях са собственост на Светия Синод или на Софийската митрополия.

 

"От това имущество Светият синод взима изключително големи наеми. Вече години наред в края на годината никой от БПЦ не може да каже какви са приходите и какви са разходите, както е във всички институции. Аз дори експериментирам със студенти и обещавам да пиша 6 на този, който ми даде отговор на въпроса", обясни той. Обществото няма реална представа дали Светият синод изпитва финансови затруднения, или не, каза още той.Относно парите от ЕС той обясни, че Светият синод никога не ги е анатемосвал, напротив вече няколко години ги консумира и по-скоро има апетит към тези евросредства.

bgonair.bg

Коментари

Новини Варна