IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
19:57 | 4 май 2016
Обновен: 09:02 | 23 април 2024

Информираме и бежанците за трафика на хора

Вземат мерки заради имиграцията на деца без придружител

По материала работи: Пламен Янков
Информираме и бежанците за трафика на хора

За пръв път през тази година за мигрантите от трети страни, пребиваващи в България, са предвидени информационни дейности за превенция на трафика на хора.

 

Правителството утвърди на редовно заседание днес Национална програма за 2016 г. за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите.

 

Документът се изготвя ежегодно в зависимост от актуалните тенденции по отношение на това явление и неговото противодействие.

 

В отговор на предизвикателствата, свързани с преминаването на държавните граници на непридружени деца-мигранти, ще бъде приет Координационен механизъм за взаимодействието между институциите и организациите.

 

Заложено е да се подобри сътрудничеството в рамките на Координационния механизъм за рефериране и обгрижване на непридружени деца и деца-жертви на трафик, завръщащи се от чужбина.

 

През 2016 г. са планирани три национални кампании и редица инициативи на регионално ниво.

 

Кампаниите ще бъдат с фокус превенцията на трафика на хора с цел трудова експлоатация, информационна кампания по повод 30 юли – Международен ден за борба с трафика на хора, както и кампания за превенция на нови форми на трафик по повод 18 октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора.

 

Отделено е и специално внимание на информационни дейности сред представители на уязвими ромски общности, както и на развиване на мрежата от доброволци към деветте местни комисии за борба с трафика на хора.

 

dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна