IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
20:39 | 4 май 2016
Обновен: 01:54 | 18 април 2024

Чиновник в Министерския съвет с работно време от една секунда на ден

Проверката е направена само по данни от системата за чекиране с електронни карти на входовете на МС

По материала работи: Пламен Янков
Чиновник в Министерския съвет с работно време от една секунда на ден

Служител от дирекция “Правителствена канцелария” на Министерския съвет е бил на работа само една секунда за целия си работен ден. Това се е случило на 10 февруари 2014 г. според доклад за спазването на работното време, изготвен от Главния инспекторат на Министерския съвет.

 

“24 часа” получи данните от проверката, проведена през първите пет месеца на 2014 г., след 2-годишни съдебни дела по Закона за достъп до информация.

 

Проверката дали се спазва работното време е била направена по заръка на бившия министър-председател Пламен Орешарски. Тя била съсредоточена върху работата само на няколко дирекции и според служители в Главния инспекторат на МС трябвало да даде основания за отстраняване на чиновници.

 

Проверката е направена само по данни от системата за чекиране с електронни карти на входовете на МС и не отчита дните на отпуски или работа извън сградата при събития на премиера за пресцентъра или съдебни дела за юристите на правителството. Освен това се оказало и че не всички входове на Министерския съвет били снабдени със система за чекиране. НСО пък я изключвала в извънработно време и влизащите рано сутринта не били отчитани. Още при представянето на доклада през 2014 г. шефовете на дирекции в МС се възпротивили на констатациите. “Не приемам тона на писмото, а за работата на директора отговарям аз”, написал до Главния инспекторат един от директорите. Неговият отговор също е включен в окончателния доклад. Други шефове на дирекции пък просто игнорирали доклада и не представили никакви коментари по него.


Стотици неотработени часове са били натрупани за периода януари - май 2014 г. от служителите на 22 дирекции в правителствената администрация. Проверката на конкретни чиновници показала, че имат да отработват между 200 и 600 работни часа. Обедните почивки пък масово се ползвали за повече време от предвидените 30 минути. Според изводите над половината чиновници в МС не спазвали работното си време и повече часове са били извън сградата, отколкото на работните си места.

 

За разлика от тях се оказало, че чистачките на правителствената сграда се преработват в нарушение на трудовите си договори, установила още проверката. Хигиенистките на изпълнителната власт са назначени на четиричасови трудови договори и трябва да работят между 6 и 10 ч сутринта и от 16 до 20 ч следобед. Вместо това обаче картите на чистачките показвали, че те отработват пълен 8-часов работен ден, но за сметка на това пристигали по-късно от 6 ч сутринта. Заради това и една от основните препоръки, направени в доклада на инспектората до бившия премиер Орешарски, е да се спазва работното време на чистачките.

 

Коментари

Новини Варна