IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
10:11 | 12 май 2016
Обновен: 02:09 | 18 април 2024

Бургас се кани да забрани и бурките, и психо билките

Ще попречим на туристите, опасяват се от БСП

По материала работи: Деян Михайлов
Бургас се кани да забрани и бурките, и психо билките

Бургас стана поредният български град, в който носенето на бурки може да бъде забранено. Предложението все още не е прието, но това може да стане на заседанието на общинския съвет на 27 май.

Докладната записка е внесена от общинския съветник от ВМРО Георги Дракалиев.
"Това е една превантивна мярка, която цели да попречи на разпространението на радикалния ислям, който виждаме, че започна от Пазарджик и пуска навсякъде пипала. Забранява се носенето на всякакъв вид облекло и покривала, които частично или изцяло скриват главата и лицето на човек", обясни той пред Нова тв.

Забраната се касае за обществени места, обекти, където се представят административни услуги, места за отдих, комуникация и култура, както и всички официални учреждения.

Любопитен момент от предложението е вероизповеданията да не могат да използват психотропни или хипнотични вещества.

"Има случаи, при които се рекламират лечебни, чудодейни и други средства, чрез които се повлиява върху съзнанието на хората и по този начин те са принуждавани да изпълняват разпорежданията на техните религиозни лидери", уточни Георги Дракалиев. 

От БСП контрират идеята на колегите си от ВМРО с факта, че бурките в Бургас се срещат изключително рядко, предимно в някои търговски центрове. По този начин щяло да се попречи и на туристи, идващи от държави, където бурките са основно облекло.

От ГЕРБ пък обещаха да подкрепят идеята на ВМРО. 

Междувременно в Пазарджик влезе в сила забраната за носене на бурки. В града мюсюлманките няма да могат да носят каквито и да е аксесоари, покриващи лицата им.

Забраната не се отнася за частни домове или молитвени храмове, но важи за всички институции и обекти на територията на общината, включително и в случаите на придвижване с пътно превозно средство. 
 
За спазването на правилата ще следи както полицията, така и общинското предприятие "Паркинги и охрана”.
 
Глобите са 300 лева за първо и 1000 лева за всяко следващо нарушение.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна