IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
12:50 | 17 май 2016
Обновен: 02:20 | 18 април 2024

Уволняват бременни заради дрязги с шефовете

Бъдещите майки да знаят правата си, призова експерт

По материала работи: Юлиян Атанасов
Уволняват бременни заради дрязги с шефовете

Бременни жени биват уволнявани въпреки че законът ги защитава, а потърпевши са бъдещите майки, които не уведомяват ръководството си за бремеността с документ от лекар, а го информират устно.

 

"Това не само, че не е парадокс, а е и много често срещано явление между бременните служителки и работодателите", каза бившият депутат Калина Крумова в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.Тя обаче посочи, че според нея проблемът идва от неразбирателството между сътрудници и началство, а не защото законите са слаби."Законодателството е достатъчно ясно. Не мисля, че проблемът е в липсата на информация, а в това как подхождат едните към другите", обясни Крумова.

 

Тя призова бъдещите майки да отстояват правата си и да бъдат достатъчно информирани какво им се полага по закон.В разговора участва и Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).По думите му коментираният проблем с уволнения заради бременност се базира на няколко случая и не може да се счита, че е масов.

 

"Години наред сме изследвали нагласите на работодателите спрямо жените, спрямо майките и спрямо демографските проблеми. Работодателите дават т. нар. социално приемлив отговор, но в повечето случаи демонстират едно напълно добронамерено отношение", посочи той и добави, че според него казусът възниква заради бюрократични пропуски най-вече от страна на майките.

Коментари

Новини Варна