IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
09:41 | 21 май 2016
Обновен: 18:29 | 19 април 2024

На показ: Пистолетът, с който Лора се уби заради Яворов

В нощта на музеите откриват обновената къща на поета

По материала работи: Юлиян Атанасов
На показ: Пистолетът, с който Лора се уби заради Яворов

За първи път след три десетилетия днес в къща-музей "Пейо Яворов" ще бъде показан пистолетът, с който се е простреляла Лора в мига, когато се е усъмнила в Яворовата любов.

 

Това съобщиха от музея. Инициативата е по случай Европейската нощ на музеите.

 

Ще бъде показана и оригиналната бележка на поета, преди и той да посегне към пистолета. "Моята мила Лора се застреля сама. Ида и аз подир нея", е написал Яворов.

 

От 19.30 ч. официално ще бъде открита обновената фасада и дворното пространство на музея с участието на струнен квартет на студенти от Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров".

 

В двора ще бъде показана изложбата "Път, на който не съзирам края", а актьорът Янко Лозанов ще рецитира стихове на Пейо Яворов.

 

Близо 50 музеи, галерии и културни институти в столицата ще отворят врати, за да посрещнат посетители до полунощ в Европейската нощ на музеите. Входът е безплатен, съобщават от Столичната община.

 

Събитието, превърнало се в традиция, се организира в сътрудничество между Столичната община, Френският институт в България, Министерството на културата.

 

Местата, които могат да бъдат посетени, са публикувани в специална карта, която се разпространява в София и може да бъде видяна на страницата на Столичната община и Френския културен институт.

 

Във връзка с Европейската нощ на музеите Столичната община удължава движението по част от линиите на обществения градски транспорт, включително и метрото до 1.00 часа на 22 май 2015 г.

 

С удължено работно време ще бъдат метрото, трамвайни линии с номера 6, 10,12,18 и 20, тролейбусни линии с номера 1, 2, 4, 5 и 9 и автобусни линии с номера на 9, 11, 94, 102, 111, 280 и 310.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна