IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
09:42 | 20 август 2016
Обновен: 22:56 | 30 април 2024

Мигрантите се връщали само като видят наш патрул

Причината - страх да не ги задържат и регистрират у нас

По материала работи: Юлиян Атанасов
Мигрантите се връщали само като видят наш патрул

След споразумението между ЕС и Турция има 30% спад на миграционния натиск към България. С толкова се е увеличил и броят на задържаните. По-голямата част от опитите са предотвратени в сътрудничество с турските колеги. Целта на нелегалните мигранти не е да търсят убежище, а да минат транзит, казва пред "24 часа“ зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев.

 

Според него 90% от молбите за убежище се изоставят. Мигрантите се връщат сами при поява на патрул на границата заради опасността, че ще бъдат задържани и регистрирани. 29 хиляди са предотвратените опити за нелегално влизане в страната. 10 209 нелегални мигранти са задържани - както на турската граница при входа, така и във вътрешността на страната и на сръбската граница при изход от началото на годината досега.

 

Повечето, които са задържани при опит да напуснат страната, са регистрирани. Това означава, че контролираме и овладяваме бежанския поток, коментира Гунев.Освен това след анализ на риска съвместно с Фронтекс е решено служителите да бъдат разположени на ключови места по границата, откъдето влизат мигранти, по КПП-тата, както и във вътрешността на страната, където се залавят най-много нелегални чужденци.Гунев защити избора на новия шеф на Гранична полиция Светлан Кичиков, след като имаше обвинения, че той е неизвестен.

 

Комисар Кичиков е доказал професионалните си качества в България и в чужбина. Ръководеше една от мисиите ни по линия на Фронтекс, където корабът на Гранична полиция “Обзор” спаси над 7000 бежанци. Получихме благодарствени писма, гърците искаха този кораб да остане повече време там, посочва той. Според него хората и институциите трябва да уважават хора като Светлан Кичиков и колегите му граничари.

 

Системата за охрана на морската граница работи. Черно море не е сред дестинациите за трафик на нелегални мигранти. Там имаме интегрирана система за видеонаблюдение и пълен контрол по морската ивица. Такава в Гърция например няма. Работи се и с нови полицейски катери, които бяха закупени с европейски средства. Те успешно охраняват границата по море от Румъния до Турция. Обвиненията към тях, че се занимават с несвойствени дейности, са измислици, настоява зам-министърът.

 

dnes.bg

Има добра ефективност в охраната на границите, заяви Филип Гунев

 

Коментари

Новини Варна