IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
11:26 | 9 септември 2016
Обновен: 06:01 | 18 април 2024

Фандъкова не допуска строителство в Борисовата градина

Съхраняването и обновяването на лесопарковата част на Борисовата градина е първостепенна задача

По материала работи: Борис Проданов
Фандъкова не допуска строителство в Борисовата градина

Във връзка с разпространявани в последните дни спекулации, които касаят Борисовата градина, категорично заявявам, че строителство на територията на парка по никакъв начин няма да бъде допуснато. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, съобщават от пресцентъра на Столична община.

 

Запазването на Борисовата градина като главен парк на София и възстановяването на историческия й вид става чрез започнатата миналата година процедура за изработване на Цялостен подробен устройствен план. С планът не се допуска строителство на каквито и да е нови съоръжения или обекти и се предвижда извеждане от парка на част от вече съществуващите.

 

Съхраняването и обновяването на лесопарковата част на Борисовата градина е първостепенна задача. Затова през януари 2016 г. е възложино на научно-изследователския център към Лесотехническия университет да извърши експертна оценка и инвентаризация на горските масиви. Оценката на всички дървесни видове е пета в историята на Борисовата градина – първата е направена през 1909 г., втората – през 1935 г., третата е през 1980 г., и четвъртата е през 1999 г. Оценката включва и план за всички дейности по запазване и обновяване на парка в срок от 10 години напред.

 

След оценка от лесоинженерите ще се премахват само сухи, увредени и опасни дървета, за да се гарантира защита на гората и нейното нормално развитие. До момента е извършена оценка на 722 дка от лесопарка, като е предвидена експертна оценка и на всички лесопаркове на територията на общината. Становището на лесоинженерите е, че горските масиви, които са разположени на територията на града, могат да бъдат запазени и като всички създадени изкуствено гори те се нуждаят от планирани професионални дейности по съхраняване и обновяване.

 

trud.bg

 

Четете още  Йорданка Фандъкова отрича за президент

 

 

Коментари

Новини Варна