IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
13:10 | 9 септември 2016
Обновен: 20:54 | 25 април 2024

Ръстът на оборотите на търговците на дребно се забавя значително през юли

Най-силно е годишното увеличение на оборотите на търговците на храни и тютюневи изделия - с над 7%

По материала работи: Борис Проданов
Ръстът на оборотите на търговците на дребно се забавя значително през юли

Значително забавяне на ръста на оборотите в сектора на търговията на дребно през юли отчита Националния статистически институт (НСИ). От данните се вижда, че оборотите се увеличават с 2,2% на годишна база след ръст от 5,4% през юни.

 

Индексът на оборотите в търговията на дребно остава без промяна спрямо юни 2016 г..

 

Най-голямо е увеличението при търговията с хранителни продукти и тютюневи изделия – със 7,3 на сто спрямо миналия юли. Спрямо предходния месец юни обаче в този сектор има спад от 0,7 на сто.

 

С 6,1% спрямо юли 2015 г. пък се увеличават оборотите на търговците с козметични и фармацевтични продукти, сочи още статистиката.

 

Задълбочава се спадът по отношение на търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет. През юли на годишна база оборотите в този сектор намаляват с 9,1% след понижение от 2,1% през юни. Спрямо предходния месец оборотите намаляват с 3,1%.

 

Търговците на компютърна и комуникационна техника също нямат основание да са доволни от юли. Оборотите им падат с 8% на годишна и с 3,7% на месечна база.

 

investor.bg

 

Четете още Близо 30% от заетите у нас са в "сивата" икономика

 

Коментари

Новини Варна