IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
17:00 | 18 септември 2016
Обновен: 06:28 | 18 април 2024

Инструктор по делтапланеризъм: Неспазване на основни правила при летене е причина за инцидента край Казанлък

По думите му единият от загиналите пилоти е с много богат опит и запознат с всички опасности

По материала работи: Слав Велев
Инструктор по делтапланеризъм: Неспазване на основни правила при летене е причина за инцидента край Казанлък

„Неспазване на основните авиационни правила е причината за трагичния инцидент с делтапланеристите в Казанлък“. Това каза  Димитър Халачев, инструктор по делтапланеризъм от София пред „Фокус“.

 

По думите му единият от загиналите пилоти е с много богат опит и запознат с всички опасности. „Когато се лети с моторно въздухоплавателно средство, трябва да се спазва такава височина, че при проблем с двигателя да може да се кацне безопасно. В случая това правило е било нарушено. Има правила, свързани с характеристиките на машината и терена под тях. Колкото по-високо се лети, толкова по-сигурен е полетът.

 

Вместо на 100-150 метра, тук се е летяло на 10-20-50 метра. От такава височина като ти изгасне двигателят, нищо не може да се направи“, каза още Халачев. Той допълни, че в случая в Казанлък двамата са летели над промишлената зона и под тях е имало жици, сгради, машини, коли. „Няма как да кацне там въздухоплавателно средство, което се движи с 50-60 км/ч.“, каза още Халачев.

 

trud.bg

Коментари

Новини Варна