IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
12:59 | 22 октомври 2016
Обновен: 00:52 | 6 май 2024

Органичната храна – полезна или вредна?

„Органичен“ означава, че в отглеждането на плодовете и зеленчуците не са използвани синтетични торове или пестициди

По материала работи: Юлиян Атанасов
Органичната храна – полезна или вредна?

Мнозина купуват органична храна, като се надяват да подобрят здравето си и да подпомогнат околната среда. В действителност тези храни по-полезни ли са за нас и за околната среда? По начало терминът „органичен“ означава, че в отглеждането на плодовете и зеленчуците не са използвани синтетични торове или пестициди. Тук обаче има известна заблуда.

 

Истината е, че фермерите, произвеждащи органична храна, също могат да използват пестициди, но те не могат да бъдат синтетични. 20 химични вещества са одобрени за употреба в отглеждането на органична храна в САЩ, които се произведени от естествени източници като растения. По време на проучвания обаче се установява, че някои естествени пестициди могат да донесат дори по-голям риск за здравето и околната среда, в сравнение с произведените от човека такива. Не става дума, че всички те са вредни, но трябва да се има предвид, че само думичките „естествен“ или „натурален“ не винаги означават безопасност за нас или за околната среда.

 

От друга страна, не всички органични храни са напълно органични. Ако на етикета е посочено „органична“, 95% от съдържанието на продукта може да се състои от органични съставки. Когато е отбелязано, че продуктът е произведен с органични продукти или просто съдържа такива, тогава процентът им е по-малък – респективно 70 и 50%. След анализирането на 237 различни проучвания в областта на органичните храни изследователи заключават, че органичните плодове и зеленчуци не са хранителни в по-голяма степен, в сравнение с обикновените. Дългосрочните проучвания върху хранителен режим, изграден от чиста органична храна, са трудни, тъй като повечето хора консумират комбинация и от храни, които не съдържат органични съставки.

puls.bg

Четете още: Учените искат 10% увеличение на заплатите от тази година

 

Коментари

Новини Варна