IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
15:19 | 26 ноември 2016
Обновен: 18:29 | 22 април 2024

Ще се разкрива цялата информация от тестовете на пестицидите

Това гласи решение на Европейския съд

По материала работи: Юлиян Атанасов
Ще се разкрива цялата информация от тестовете на пестицидите

Химическите компании ще разкриват цялата информация от тестовете за безопасност на пестицидите, провеждани от производителите, както и използването и от регулаторните органи в общността за установяване на токсичност на изследваните вещества. Това гласи решение на Европейския съд, за което се съобщава на официалния сайт на ЕС. Решението има историческо значение, според различни екологични информации. Причина за решението на съда станаха две заявления, които се отнасят до правото на обществеността да получи достъп до документи, които касаят екологията.

 

В първия случай става дума за Greenpeace и Pesticide Action Network Europe, които са настоявали да се запознаят с редица документи, отнасящи се до даването на първото разрешително за използването на глифозат в общността. Това е един от най-използваните в света хербициди в земеделието и поддръжката на зелените площи в градските и индустриалните райони. Междувременно ЕК предостави исканите документи с изключение на част от първоначалния доклад, подготвен от Германия.

 

Като оправдание за това е посочено, че документа съдържа конфиденциална информация, отнасяща се до правата на интелектуална собственост. Става дума за детайлно описание на химическия състав на веществото, производствения процес, примесите и и състава на крайния продукт. Второто дело, разгледано от съда е свързано с питане на асоциация за защита на пчелите от Холандия. То се отнася за разрешителните за няколко вида средства за защита на растенията. Асоциацията искала да се запознае с тези документи, а производителят категорично отказал.

http://agrozona.bg/

 

Четете още: Унищожават опасни лимони и чушки от Турция

 

 

 

Коментари

Новини Варна