IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
12:38 | 31 декември 2016
Обновен: 11:10 | 3 май 2024

Традиции за Нова година в България

В основите на българското общество е силната родова солидарност

По материала работи: Юлиян Атанасов
Традиции за Нова година в България

Днешните български празници и традиции са почти същите, както в древността. Времето малко ги е променило и понякога, за да разберем смисъла и значението им, трябва да се върнем към времената отпреди 2-3 хилядолетия, в древното българско общество. В тези традиции е силата на хилядолетното оцеляване на българите, въпреки многобройните премеждия преди и след Исперих.  В основите на българското общество е силната родова солидарност. Родът от най-стари времена бил основната клетка на народа, на войската и на държавното управление. Родовите отношения били спойка, която правела от българската държава и народа едно цяло.

 

И днес отношенията между роднините у нас остават по-различни, от тези на Запад, където човек трябва предварително да се обади, за да иде на гости при родителите си.Новогодишната вечер събира цялото семейство, много роднини и приятели. Традиционната празнична трапеза е богата и пищна. Готви се свинско с кисело зеле, пържоли, печена пуйка или охранен петел, пълнени с дреболии, с ориз и с много подправки. Както на масата на Бъдни вечер, така и на Нова година трябва да има лук, чесън, жито, сушени плодове, орехи, туршия, които се запазват до Йорданов ден. Баницата с късмети се приготвя с парчета, колкото души има около масата плюс едно.

 

 В нея се слагат късмети и малки дрянови клончета с пъпки. Всеки взима парчето пред него, а късметът определя предстоящата година. Дряновите клончета след вечеря се хвърлят в огъня - ако изпукат, е на здраве и берекет. Парчето в повече се нарича на Св. Богородица. Най-познатият за Нова година обичай е сурвакането. Децата, събрани на групичка, обхождат домовете на близки и съседи и всяко носи сурвачка, украсена с преплетени клончета, нанизи от пуканки и сушени плодове, дребни парички, разноцветни вълнени конци, кравайчета. Сурвакарите започват от най-възрастния член и благославят цялата къща. Домакините даряват сурвакарите с дребни пари, орехи, сушени плодове и малки подаръци. А така се сурвака най-често:

Сурва, сурва година!

Златен клас на нива,

Червена ябълка в градина,

Жълт мамул под стреха,

Голям грозд на лоза,

Пълна къща с деца,

Пълна кесия с пари,

Пълна къща с коприна,

Живи, здрави до година,

До година, до амина!

 

 

Ето и някои популярни новогодишни пожелания:

 

В утрото на Новата година,

с блясъка на идващите дни,

нека радостта не те отмине,

с щастие и обич те дари!

==========================

Честита да е Новата година,

щастливи да са в нея всички дни.

От старата година, що отмина,

ти само хубавото запомни!

==========================

За Новата година -

здраве до амина,

шарени торбички, пълни със парички,

и гърненце с мед - да е на късмет!!!

 

suntravel.bg

 

Четете още: 7 поверия за последния ден от годината

Коментари

Новини Варна